31/29. Görmedin (bilmedin) mi ki, Allah, geceyi gündüze ve gündüzü de geceye katıyor. (Böylelikle her biri diğerinden eksildiği kadar artıyor ve mevsimler meydana geliyor.) Güneş’i ve Ay’ı da (bir sistem içinde) emrine boyun eğdirmiştir. Her biri (kendi yörüngesinde) belli bir süreye kadar akar gider (hareketine devam eder). Şüphesiz Allah, (hayır ve şer bütün) işlediklerinizden hakkıyla haberdardır.

(Dünyanın Güneş etrafında dönmesiyle mevsimler, yıllar, aylar, haftalar meydana gelir. Dünya, bu hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar.

Dünya, Güneş Sistemi içerisinde “Güneş”in etrafında dönerken, aynı zamanda kendi çevresinde de döner. Bunun neticesinde, gece ve gündüz olayı gerçekleşir. Dünya, kendi ekseni etrafında gerçekleştirdiği bu dönüşünü, 24 saatte tamamlar.

Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen olduğu kabul edilir. Ceres, Pluton ve Eris gibi gök cisimleri, cüce gezegen olarak adlandırılır.

“Gezegen”, kendine ait ışığının olmaması ve bir yıldız etrafında dönmesi ile tanımlanır. Bununla beraber bilinen gezegenlerin her biri, kendi etrafında da hareket etmektedir.

Gezegenler, Güneş’e en yakına göre şöyle sıralanır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Ay, Dünya'nın tek tabiî/doğal “uydu”sudur “tr.wikipedia.org”.)

 

Meâl-i Şerîf (Ehl-i Sünnet Alimleri: Beydâvî, Celâleyn, Nesefî, Semerkandî...)

 

29 ﴿