36. YÂSÎN SÛRESİ

Mekke’de inmiştir. 83 âyettir. Sûre, ismini ilk âyette geçen "Yâsîn" kelimesinden almıştır.

Sûrede başlıca îman etmeyenlerin durumu, eski ümmetlerden misaller, güneş ve ay sistemleri, Kıyâmet hâlleri, cennet ve cehennem gibi âhiret hayatı ile ilgili konular anlatılmaktadır.

Hadis-i şeriflerde buyruldu:

Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâsîn’dir. Kim bu sûreyi okursa, Cenâb-ı Hak o kimseye, Kur’ân-ı Kerîm’i on kere okumuş sevabını verir. Bk. Tirmizî, Kur’ân’ın Fazîleti 7, (3129); Dârimî, Fedâilü’l- Kur’ân 27.

Ölülerinize Yâsîn sûresini okuyunuz (Bk. Ebû Dâvûd, Cenâiz, 24 (3123); İbn Mâce, Cenâiz, 4.)

Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yâsin sûresini okursa, Allah, kabir sahibini bağışlar. (Ali el-Müttakî, Kenzü’l-ummâl, 6/468.)

"Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz." (Müsned, 5/26.)

“Ehl-i Sünnet ve cemaate göre, bir insan namaz, oruç, Kur’ân okumak, zikir, hac gibi işlediği güzel amellerinin sevabını başkasına hediye edebilir mi? Evet, hediye edebilir. (bk. Fethu’l-kadîr, 6/132; el-Bahru’r-Raik,7/379; Reddu’l-Muhtar, 2/263.)

Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın ismiyle.

36/1. Yâsîn. (Bununla Allahü teâlâ’nın neyi murâdettiği bilinmemektedir.)

 

Meâl-i Şerîf (Ehl-i Sünnet Alimleri: Beydâvî, Celâleyn, Nesefî, Semerkandî...)

 

1 ﴿