97. KADİR SÛRESİ

Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın ismiyle.

97/1. Şüphesiz biz onu (Kur'ân'ı), (Levh-i Mahfûz'dan dünya semâsına bir defada) Kadir gecesinde indirdik.

(Sonra Cebrâîl aleyhisselâm vasıtasıyla yirmi üç senede de Peygamber “aleyhisselâm”a nücûmen (parça parça/âyet âyet, sûre sûre) indirildi. Bk. Beydâvî.)

(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, onda Kur’ân(-ı Kerîm’in tamamı Kadir gecesinde Levh-ı Mahfûz’dan dünya semâsına, oradan da peyderpey Muhammed “aleyhisselâm”a) indirildi (Bakara 2/185).

Gerçekten biz, onu (Kur’ân’ı), mübarek bir gecede (Kadir veya Berâet gecesinde) indirdik. Duhân 44/3.)

97/2. (Ey Resûlüm!) Kadir gecesini(n o büyük fazilet ve şerefini) sana bildiren nedir? (Sen o gecesinin ne olduğunu bilir misin?)

97/3. Kadir gecesi (içinde Kadir gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır.

97/4. O gecede melekler ve Rûh (Cebrâîl aleyhisselâm veya meleklerin koruyucu sınıfı), Rablerinin izni ile (o seneden gelecek seneye kadar Hak teâlâ’nın takdir ettiği) her iş için (yere veya dünya semâsına yahut Mü’minlerin yakınına bölük bölük) iner(ler).

(Kuşeyrî'nin naklettiğine göre "ruh" meleklerden bir sınıftır. Bunlar diğerlerinin koruyucuları olarak yaratılmışlardır. İnsanların melekleri görmediği gibi, melekler de bunları görmezler. Mukâtil dedi ki: Bunlar meleklerin en şereflileri ve yüce Allah'a en yakın olanlarıdır. Bunların, meleklerin dışında Allah'ın ordularından bir ordu olduğu da söylenmiştir. Bk. Kurtubî.)

97/5. O gece, fecrin doğuşuna (tan yeri ağırana) kadar selâmet (hastalık, belâ ve şeytanın şerrinden uzaklık veya hayır ve bereket)tir. (Allahü teâlâ, o gece yalnız selâmet (hayır ve bereket) takdir eder veya fecre kadar melekler uğradıkları her mü’mine selâm verirler.)

 

Meâl-i Şerîf (Ehl-i Sünnet Alimleri: Beydâvî, Celâleyn, Nesefî, Semerkandî...)

 

0 ﴿