102/8. Sonra, yemin olsun ki, o (Kıyâmet) gün(ünde) sizler (sağlık, boş vakit, emniyet, yeme ve içme gibi verilen bütün) ni'met(lerin şükrünü eda edip etmemek, dîni hayatınızı engelleyip engellememek ve isrâf edip etmemek)ten muhakkak sorguya çekileceksiniz.

(Hadis-i şeriflerde şöyle buyrulmuştur:

Nefsim kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, Kıyâmet gününde bugünün nimetleri hakkında size soru sorulacaktır. Açlık sebebiyle evlerinizden dışarıya çıktınız, sonra da bu nimetleri elde edip geri döndünüz. Bk. Müslim, III, 1609.

Nefsim kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, Kıyâmet gününde serin bir gölge, hoş taze hurma ve soğuk bir su, sorguya çekileceğiniz nimetlerdendir. Bk. Tirmizi, IV, 583; Hâkim, Müstedrek, IV, 145.

Yemin olsun ki Kıyâmet gününde bunlardan (bu gün yediklerinizden) size sorulacaktır. Hazret-i Ömer bir hurma dalını eline aldı ve (…) “Bundan da sorumlu olacak mıyız.” diye sordu? Hazret-i Peygamber şöyle buyurdu: "Evet, ancak üç şey müstesna: Açlığı gideren ekmek, avret yerini örten elbise ve sıcak ve soğuktan barınılan ev. Bk. Ebû Nuaym, Hilye, II, 27-28; İbn Adiyy, el-Kâmil, II, 440-441.

Kıyâmet günü, dört şeyden soru sorulmadıkça, kulun ayakları (Rabbinin huzurundan) ayrılamaz:

- Ömrünü nerede harcadığı,

- Ne amelde bulunduğu,

- Malını nereden kazandığı ve nereye harcadığı,

- Vücudunu nerede yıprattığı. Bk. Tirmizi, Kıyâmet 1, (2419).

(İlgili âyet-i kerîmede şöyle buyrulmaktadır:

(Ey Resûlüm,) de ki: (Yüce) Allah'ın kulları için çıkardığı zineti (elbiseleri), temiz ve hoş rızıkları kim haram etmiş? De ki, o(nlar,) dünya hayatında, (esas) îman edenler içindir (ancak onlardan kâfirler de faydalanır). Kıyâmet günü ise onlar, yalnız mü’minlere mahsustur. Bk. A’râf 7/32.

Ebû Bekir radıyallahü anh, bu âyet nazil olunca: Ey Allah'ın Resûlü, söyler misin, hani seninle birlikte, Ebu'l-Heysem ibn et-Tîhân (veya Teyyihân)'ın evinde arpa ekmeği, et, taze hurma yemiş ve serin tatlı su içmiştik. Bu, kendisinden hesaba çekileceğimiz nimetlerden midir?" dedi. Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm, "Bu (hesaba çekiliş), kâfirler içindir." demiş ve "Biz kâfirlerden başkasını cezalandırır mıyız?" (Sebe’ 34/17) âyetini okumuştur. Bk. Râzî. )

 

Meâl-i Şerîf (Ehl-i Sünnet Alimleri: Beydâvî, Celâleyn, Nesefî, Semerkandî...)

 

8 ﴿