98

Kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâîl'e ve Mikail'e düşman olursa, bunda şüphe yoktur ki, Allah da o kâfirlerin düşmanıdır.

"Kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâîl'e ve Mikail'e düşman olursa, şüphe yoktur ki, Allah o kâfirlerin düşmanıdır". Allah'a düşmanlıktan, inat ederek ona karşı gelmeyi ya da ona yakın kullarına düşmanlığı murat etmiştir. İsmini başa koyması ise şânını yüceltmek içindir, Meselâ:

"Râzı etmeyi en çok hak eden Allah ve Resûlüdür” (Tevbe: 62) âyeti gibi, İki meleğin de ayrı zikredilmesi, faziletlerinden dolayıdır, sanki onlar başka bir cinstir. Ayrıca birine ve hepsine düşmanlık etmek, küfürde ve Allah’ın düşmanlığını çekmede bir olduğuna ve onlardan birine düşman olanın hepsine düşman olduğuna dikkat çekmek içindir. Çünkü düşmanlıklarım ve dostluklarım gerektiren şey gerçekte birdir. Bir de o ikisinin özellikle zikredilmesi, tartışmanın onların hakkında olmasındandır. Zamirin yerine zahiri koymak da Allahü teâlâ’nın onlara düşman olması İnkârlarından olduğunu ve meleklere ve peygamberlere düşmanlık etmenin küfür olduğunu bildirmek içindir. Nâfi' Mîkail (ayınla) vezninde Mikail (hemze ile) okumuştur; Ebû Amr, Ya'kûb ve Hafs rivâyetinde de Âsım mîad vezninde Mîkal okumuşlardır. Kalanlar da hemze ve arkasından ye ile Mikaiyl okumuşlardır. Mîkeil (ayınla) vezninde Mîkeil (hemze ile), Mikeîl ve Mîkîil de okunmuştur.

98 ﴿