204

İnsanlardan öyleleri vardır ki, dünya hayatına ait sözü senin hoşuna gider ve en yaman düşman olduğu hâlde kalbindekine Allah'ı şâhit getirir.

 (İnsanlardan öyleleri vardır ki, sözü senin hoşuna gider) onu beğenirsin, içinde büyütürsün. Taaccüp şaşılan şeyin sebebini bilmemekten dolayı insanlara gelen şaşkınlıktır. (Dünya hayatına ait sözü) kavl'e bağlıdır, yani dünya işleri ve geçim sebepleri hakkında dedikleri hoşuna gider demektir.

Yahut dünya manası ile ilgili sözü demektir, çünkü onun sevgi iddiasından ve îman göstermekten maksadı odur.

Ya da dünya hakkında tatlı ve düzgün konuşması hoşuna gider de âhiretle ilgili şeylerde hoşuna gitmez demektir. Çünkü o zaman dehşete kapılır ve dili tutulur ya da o konuda konuşmasına izin verilmez.

"Kalbindekine Allah'ı şâhit getirir” yemin eder ve kalbindekinin de söylediklerine uygun olduğuna Allah'ı şâhit tutar.

"Halbuki en yaman düşmandır” Müslümanlara düşmanlığı ve onlarla tartışması çetindir. Âyette geçen hisam tartışmadır. Hasmm çoğulu olması da câizdir, Meselâ sa'b ve sıab gibi ki, hasımların en zoru demektir. Âyetin Ahnes bin Şurayk es - Sekafi hakkında indiği söylenmiştir. Yakışıklı, dili tatlı biri idi, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem'e yakınlık gösterir ve Müslüman olduğunu iddia ederdi.

204 ﴿