12

Zevcelerinizin sizden ya da sizin gayrınızdan çocuğu yok ise, terekelerinin yarısı sizin içindir. Eğer onların çocuğu var ise yapmış oldukları vasiyetten veya borçtan sonra sizin için terekelerinin dörtte biri vardır. - (“ eğer çocuğu var ise “ âyetindeki) çocuğa bu mevzuda erkek evladın çocuğu da icmâ ile katılmıştır.

Onlar ister bir tane olsun veya birden dörde kadar olsun zevceleriniz için de terekenizin dörtte biri vardır. Eğer sizin çocuğunuz yok ise. Eğer sizin için onlardan ya da gayrısından çocuk olursa onlar için terekenizden sekizde bir vardır, yapmış olduğunuz vasıyyetten veya borçtan sonra. -Erkek evlâd ın çocuğu da bu hususta icmâan âyette zikredilen çocuk gibidir. -

Ve eğer varis olunan adam veya kadın kelâle olursa, babası ve çocuğu olmaz ise ve onun kelâle cihetinden vâris olunan için bir anadan erkek ya da kız kardeş bulunuyorsa onlardan her birine de onun terekesinden altıda bir hisse vardır. Eğer onlar aynı anneden olan erkek ya da kız kardeşler bundan birden fazla iseler onlar üçte birde ortaktırlar. Üçte birde onların erkek olanı da, kız olanı da eşittir. Bu, zarar verici biri olmadığı hâlde yapılmış olan vasiyyetten veya borçtan sonradır. sizlere Allah tarafından vasiyyet yapmakla vasiyyet ediyor. Ve Allahü teâlâ mahlûkâtı için koyduğu farzları, hakkıyla bilicidir. Ona muhalefet edenlerden azâbı tehir etmekle de ziyade halimdir. Hadisi şerifler, zikredilen bu kimselerin kendisinde (varis tarafından) katlonulmak ya da (varisle, mevrusun) dinlerini değişik olması veya kölelik gibi bir mâni bulunmayan kimselere varis kılınabileceğini özel olarak belirtmiştir.

İbn Mes’ud ve gayrısı ”ehun ev’ühtun”lafızlarının peşinde “ min ümmin“ diye kırâat yapmıştır.

“ gayramudârrin“ “yûsâ“ fiilinin zamirinden hâldir. “ üçte birden fazla vasiyet yapılmasıyla varisler bir zarar a sokulmadığı hâlde “

Vasiyyeten lâfzı gizli bir “yûsî“ fiili için, te’kiddir.

12 ﴿