182

"Her kim de mûsıînin (vasiyetçi) bir hatâ işlemesinden veya günaha girmesinden (haksızlık etmesi) endişe eder de onların aralarını düzeltirse ona bir günah yoktur. Şüphesiz Allah, çok bağışlayan (Ğafûr), çok merhamet edendir (Rahîm)."

Her kim vasiyet edenin, kasdı olmadan, bilmeyerek, yahut kas den taraf tutmasından endişe eder de, lehine vasiyet yapılan (Mûsaleh) ile arasını şer-i şerife uygun olarak bulur ve istihkakları (pay) şeriat hükmüne uygun hâle getirirse, vasiyette yapağı değişiklikten dolayı ona bir günah yoktur. Çünkü vasiyette yapılan bu değişiklik, batilin hak ile değiştirilmesidir. Bundan önceki âyette belirtilen değişiklik ise böyle değildir.

Bu vasiyeti şeriate uygun hâle getiren kimseler için mükâfat va'didir. Burada "Gafur" adı ile mağfiretin zikredilmesi "günah" lafzına mutabakat ve vasiyette kas den taraf tutmanın, vasiyet yapılanlar arasında adaleti ihmal etmenin, günah cinsinden olduğuna işaret içindir.7

7 Miras Hukukunda İslâm, en büyük yenilik olarak kadınlara pay ayırmıştır. Bazı vasiyetlerde bu payların ortadan kaldırılmasını önlemek için vasiyet yasağı getirilmiştir diye düşünülebilir.

182 ﴿