30

"O gün her nefis, iyilik ve kötülük olarak ne işlemiş ise onu hazırlanmış olarak bulur. Kötülük olarak işledikleriyle kendi arasında uzak bir zaman olmasını arzu eder. Allah, kendisinden sakınmanız için sızı uyarır. Allah, kullarına karşı çok şefkatlidir (Rauf)."

A- "O gün her nefis, iyilik ve kötülük olarak ne işlemiş ise onu hazırlanmış olarak bulur . Kötülük olarak işledikleriyle kendi arasında uzak bir zaman olmasını arzu eder ."

Allah'ın (celle celâlühü) emriyle herkes yaptıklarını yanında hazır bulacaktır. Burada herkesten maksad mükelleflerdir.

"Muhdaran / hazırlanmış olarak" ifâdesi, "hazır" mefhumundan daha çok durumun korkunçluğunu belirtir. "Muhdaran" kelimesinin, yalnız hayır için açıkça zikredilmesi, kötülük için geçmemesi, zımnen şunu bildirir:

"Asıl hazırlanması murad olan hayırdır. Şerrin hazırlanması ise, ancak teşrii hikmetin gereğidir."

Kıyamet günü herkes amel defterlerindeki hayır ve şerri, yahut onların karşılıklarını hazırlanmış görünce, o günün korkunçluğundan dolayı onunla kendisi arasında pek uzun bir zaman dilimi olmasını dileyecektir. Bu dileğin, ameli iyi veya kötü, bütün herkese isnad edilmesi, o günün korkunçluğunun apaçık göstergesidir.

Allah'ım! O günün dehşetinden Sana sığınırız!

B- "Allah, kendisinden sakınmanız için sizi uyarır . Allah, kullarına karsı çok şefkatlidir (Rauf) ."

"Ve yühazzirukü'llâhü nefseh / Allah kendisinden sakınmanız için sizi uyarır", daha önce 28. âyette geçen cümlenin tekrarıdır.

Allah'ın (celle celâlühü), kullarını kendisine karşı gelmekten sakındırması,

1- Kullarına karşı geniş şefkat ve merhametindendir.

2- Şefkat ve Merhametinin azabının gerçekleşmesine engel teşkil etmemesindendir.

3- Şefkat ve merhametinin azabı ile beraber gerçekleşmesindendir.

Nitekim, İnfitar (82) sûresinin 6. âyetinde:

"Ey insan! İhsanı bol Rabbine karsı seni aldatan nedir?" buyrulur. İsm-i celilin (Allah adının) tekrarı, ilâhî heybeti daha ziyâde tebarüz ettirmek içindir.

30 ﴿