ASR SÛRESİ

Mekke'de nazil olmuştur; 3 âyettir.

1

Bak. Âyet 2.

2

Asra yemin ederim ki, insan, hiç şüphesiz zarardadır. Yalnız, îmân edip sâlih ameller yapanlar, Ve birbirlerine hakkı tavsiye edenler, Ve sabri tavsiye edenler müstesna."

A- "Asra yemin ederim ki, insan, hiç şüphesiz zarardadır. Yalnız, îmân edip sâlih ameller yapanlar "

Allah, üstün faziletinden dolayı ikindi namazına yemin etmiştir.

Yahut zeval vakti ile güneşin batması vakti arası olan akşam (günün ikinci yarısı) vaktine yemin etmiştir. Nitekim kuşluk vaktine de yemin etmiştir.

Yahut Allah, burada, diğer asırlardan üstün olmasından dolayı Peygamberimizin asrına yemin etmiştir.

Yahut Allah, acı, tatlı acayip olayları barındırması sebebiyle zamânâ yemin etmiştir.

Yani asra yemin ederim ki, insanlar, ticaretlerinde, mesailerinde ve ömürlerini nefsî arzularını tatmin için harcamalarında ziyandadırlar. Yalnız, îmân edip sâlih ameller de yapanların ticarederi kârlıdır. Zirâ değersiz fani hayatı satıp karşılığında değerli ebedî hayati almışlar ve geçici zevklen feda edip onların yerine sonsuz nimetleri kazanmışlardın Bu ne kadar kârlı bir akittır.

Bu cümle, o bahtiyar insanların, kendi nefislerini kemale erdirdiklerim beyân etmektedir.

B- "Ve birbirlerine hakkı tavsiye edenler, "

Bu kelâm da, onların, başkalarını kemâle erdirdiklerini beyân etmektedir.

Yani onlar, birbirlerine, inkârına imkân bulunmayan ve her iki cihanda da güzel sonuçları zail olmayan sabit hayrı tavsiye edenler. Her akit ve işte Allah'a îmân ve kitaplarına uymak olan bu hayır, bütün hayırların kaynağıdır.

C- "Ve sabri tavsiye edenler müstesna."

Yani beşerî cibilliyetin gereği olarak, nefsin arzu ettiği günahlara karşı ve edası nefse ağır gelen itaatlerin meşakkatlerine karşı, yahut Allah'ın, kullarını imtihan ettiği musibetlere karşı onlar, birbirlerine sabrı tavsiye ederler.

Bu tavsiye de, bundan önce zikredilen hak tavsiyesine dâhil olduğu halde ayrıca zikre tahsis edilmesi, bu sabır tavsiyesine çok önem verildiğini göstermek içindir.

Yahut birinci tavsiye, ibadet mertebesidir ki., bu, Allah'ın razı oldukları şeyleri yapmaktır, ikinci tavsiye ise, ubudiyet (kulluk) mertebesidir kı, Allah'ın yaptığına rıza göstermektir. Zîrâ sabırdan murat, sırf, nefsi, arzu ettiklerinden engellemek değil, fakat Allah'tan gelenleri, hem zahir, hem de bâtın olarak güzellik ve rıza ile karşılamaktır.

Peygamberimizden (sallallahü aleyhi ve sellem) rivâyet olunduğuna göre şöyle buyurmuştun

"Bir kimse, Asr sûresini okursa, Allah onu mağfiret eder ve hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler zümresine dâhil olur."

3

Ancak, îman edip de sâlih ameller işliyenler, birbirine hakkı tavsiye edenler ve (ibâdet üzere bulunmakta, günah işlememekte) sabrı birbirine tavsiye edenler müstesnadır (Çünkü bunlar, ebedî saâdete kavuşacaklardır).

0 ﴿