4

"Din gününün sahibidir"

Tirmizî, İbn Ebî Dâvûd, el-Mesâhifte ve İbnu'l-Enbârî, el-Mesâhifte bildiriyor: Ümmü Seleme der ki: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Fâtiha Sûresinin bu ayetini elif harfi olmadan (.....) şeklinde okurdu.

İbnu'l-Enbârî bildiriyor: Enes der ki: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Hazret-i Ebû Bekr, Hazret-i Ömer, Talha, Zübeyr, Abdurrahmân b. Avf ve Muâz b. Cebel, bu ayeti, (.....) şeklinde okudular.

Ahmed, Zühd'de, Tirmizî, İbn Ebî Dâvûd, el-Mesâhifte ve İbnu'l-Enbârî, el- Mesâhifte bildiriyor: Enes der ki: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Ebû Bekr, Hazret-i Ömer ve Hazret-i Osmân, bu ayeti, (.....) şeklinde okurlardı.

Saîd b. Mansûr ve İbn Ebî Dâvûd, el-Mesâhifte, Sâlim tarikiyle, babasından bildiriyor: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Ebû Bekr, Hazret-i Ömer ve Hazret-i Osmân, bu ayeti, (.....) şeklinde okurlardı.

Vekî, Tefsîr'inde, Abd b. Humeyd, Ebû Dâvûd ve oğlu, el-Mesâhifte, Zührî'den bildiriyor: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Hazret-i Ebû Bekr, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman ve diğer halifeler, bu ayeti, (.....) şeklinde okudular. Bu ayeti, (.....) şeklinde ilk okuyan Mervân b. el-Hakem'dir.

Abdürrezzâk, Tefsîr'inde, Abd b. Humeyd ve İbn Ebî Dâvûd, İbnu'l- Müseyyeb'den bildiriyor: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Hazret-i Ebû Bekr ve Hazret-i Ömer, bu ayeti, (.....) şeklinde mim harfini uzatarak okurlardı. Bunu, (.....) şeklinde ilk okuyan Mervân b. el-Hakem'dir.

İbn Ebî Dâvûd ve Hatîb, İbn Şihâb tarikiyle Saîd b. el-Müseyyeb ve Berâ b. Âzib'den bildiriyor: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Hazret-i Ebû Bekr ve Hazret-i Ömer, bu ayeti, (.....) şeklinde okudular.

İbn Ebî Dâvûd, İbn Şihâb'dan bildiriyor: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Ebû Bekr, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osmân, Muâviye ve oğlu Yezîd, bu ayeti, (.....) şeklinde okurlardı.

İbn Şihâb der ki: Bu ayeti, (.....) şeklinde ilk okuyan kişi Mervân b. el- Hakem'dir.

İbn Ebî Dâvûd ve İbnu'l-Enbârî bildiriyor: Zührî der ki: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), bu ayeti (.....) şeklinde okurdu. Hazret-i Ebû Bekr, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osmân, Talha, Zübeyr, Ubey b. Ka'b, İbn Mes'ûd ve Muâz b. Cebel de aynı şekilde okurlardı.

İbn Ebî Dâvûd ve İbnu'l-Enbârî, Enes'ten bildiriyor: Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem), Hazret-i Ebû Bekr'in, Hazret-i Ömer'in, Hazret-i Osmân'ın ve Hazret-i Ali'nin arkasında namaz kıldım, hepsi de bu ayeti, (.....) şeklinde okurlardı.

İbn Ebî Dâvûd, İbn Ebî Müleyke tarikiyle bildiriyor: Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) zevcelerinden biri, Hazret-i Peygamber'in (sallallahü aleyhi ve sellem), bu ayeti, (.....) şeklinde okuduğunu söylemiştir.

İbn Ebî Dâvûd, İbnu'l-Enbârî, Dârakutnî, el-Efrâd'da ve İbn Cumey', Mu'cem'de bildiriyor: Ebû Hureyre der ki: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bu ayeti, (.....) şeklinde okurdu.

Hâkim), Ebû Hureyre'den bildiriyor: Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) bu ayeti, (.....) şeklinde okurdu.

Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebîr'de bildiriyor: İbn Mes'ûd, Resûlullah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) bu ayeti, (.....) şeklinde mim harfini uzatarak, (.....) ayetindeki (.....) kelimesini de esreli olarak okudu.

Vekî, Firyâbî, Ebû Ubeyd, Saîd b. Mansûr, Abd b. Humeyd ve İbnu'l-Münzir bildiriyor: Ömer b. el-Hattâb, bu ayeti, (.....) şeklinde mim harfini uzatarak okurdu.

Vekî ve Saîd b. Mansûr bildiriyor: Ebû Kılâbe der ki: Ubey b. Ka'b, bu ayeti, (.....) şeklinde okurdu.

Vekî, Firyâbî, Abd b. Humeyd ve İbn Ebî Dâvûd bildiriyor: Ebû Hureyre, bu ayeti, (.....) şeklinde mim harfini uzatarak okurdu.

Abd b. Humeyd, Ebû Ubeyde'den bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ûd), bu ayeti, (.....) şeklinde okurdu.

İbn Cerîr ve Hâkim, İbn Mes'ûd ve bazı sahabenin: Din günü'nden kastın, hesap günü olduğunu söylediğini bildirmiştir.

İbn Cerîr ve İbn Ebî Hâtim bildiriyor: İbn Abbâs, "Mâlik" sözüyle ilgili olarak şöyle dedi: O gün Allah'tan başka hiç kimse hükmetme yetkisine sahib olamayacaktır. Din günü'nden kasıt ise, yaratılmışların hesaba çekileceği kıyamet günüdür. O gün Allah yarattıklarından hayır yapanlara mükâfat, günah işleyenlerden ise affettikleri dışındakilere ceza verecektir.

Abdürrezzâk, Abd b. Humeyd ve İbn Cerîr bildiriyor: Katâde, "Din günü" hakkında:

“Allah'ın, kulları amellerinden hesaba çekeceği gündür" demiştir.

Ebû Dâvûd, ve Hâkim bildiriyor: Hazret-i Âişe der ki: Sahabe, Resûlullah'a (sallallahü aleyhi ve sellem) kuraklıktan şikayet edince, Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) bir minber hazırlamalarını emreti. Minber namazgâha konuldu ve Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) (yağmur duası için) çıkmak üzere sahabeye bir gün tayin etti. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) güneş doğarken çıkıp minbere oturdu, tekbir getirip hamdettikten sonra şöyle dedi:

“Memleketinizde kuraklık olduğundan, yağmurun geciktiğinden şikâyet ettiniz. Hâlbuki Allah size dua etmenizi emretmiş ve duanıza icabet edeceğini vaad etmiştir." Sonra Allah'ın Resûlü (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle devam etti:

“Hamd, Âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. O Rahman ve Rahîm'd ir, Din Gününün sahibidir. Allah'tan başka ilah yoktur ve O, dilediğini yapar. Allahım! Sen Allah'sın. Senden başka ilah yoktur, Sen hiç bir şeye muhtaç olmayansın. Bizler ise muhtaç kimseleriz. Bize yağmur indir ve indirdiğin şeyde de bize uzun bir zamana kadar kuvvet ve kifayet ver." Ebû Dâvûd der ki: Hadis tek kanda sahip ve senedi ceyyiddir. Medine halkı bu ayeti (.....) şeklinde okurlar. Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bu hadiste aynı şekilde okuduğu için bu hadis kendilerine delil teşkil etmektedir.

4 ﴿