82

"Hayır öyle değil; kötülük işleyip suçu kendisini kuşatmış olan kimseler; Cehennemlikler işte onlardır. Onlar orada temellidirler. İnanıp yararlı işler yapan kimseler Cennetlik olanlardır, onlar da orada temellidirler."

İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre İbn Abbâs, âyette geçen (.....) kelimesinin şirk anlamında olduğunu söyledi.

Abd b. Humeyd, Mücâhid ve İkrime'den aynı yorumu rivâyette bulundu.

İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre Ebû Hureyre "...suçu kendisini kuşatmış olan ..." sözünün manasının, şirkin kendisini kuşatması manasında olduğunu söyledi.

İbn İshâk, İbn Cerîr, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebî Hâtim, İbn Abbâs'ın âyet hakkında şöyle dediğini bildirir:

“(.....) âyetinin manası, "Sizin gibi amel yapan ve sizin inkar ettiğiniz gibi inkâr eden, sonunda küfrü bütün iyiliklerini kuşatan" demektir. (.....) sözünün manası ise: Sizin inkâr ettiğinize iman eden, terk ettiklerinizle amel edenlere ebedi kalacakları cennet vardır. Âyet, hayrın sevabının ve kötülüğün cezasının bunları işleyenleri terk etmeyeceği ve devamlı onları yapanlarla kalacağını bildirmektedir."

Abd b. Humeyd ve İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Katâde "...suçu kendisini kuşatmış olan (.....) sözünün manasını açıklarken:

“Kişinin cehenemlik olmasına sebep olan büyük günahtır" demiştir.

Vekî ve İbn Cerîr'in Hasan(-ı Basrî)'dan bildirdiğine göre, kendisine "...suçu kendisini kuşatmış olan ..." âyetinde geçen "suç" sözünün manası sorulunca, "Kur'ân'ı okuyunuz. Allah'ın, sebebiyle Cehennemi vaad ettiği âyette geçen her şey, "suç" demektir" cevabını verdi.

Abd b. Humeyd ve İbn Cerîr, Mücâhid'in, "...suçu kendisini kuşatmış olan ..." âyeti hakkında şöyle dediğini bildirir:

“Günahlar kalbi kuşatır ve her günah işleyişinde bu kuşatma artar ve sonunda bütün kalbi kaplayıp (avucunu kapatarak) bu duruma gelir. İşte bu:

“Rân (kalplerin körelip paslanması)"dır. "Suç" sözünden kasıt ise Allah'ın, sebebiyle Cehennemi vaad etiği her günahtır."

İbn Ebî Şeybe, Abd b. Humeyd ve İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Rabî b. Huseym, "...suçu kendisini kuşatmış olan ..." âyeti hakkında şöyle dedi:

“Burada kastedilen, tövbe etmeden günahı üzerine ölen kişidir."

Vekî ve İbn Cerîr, A'meş'in, "...suçu kendisini kuşatmış olan ..." âyetinde kastedilen kişinin, işlediği günaha devam ederken ölen kişi olduğunu söylediğini bildirir.

82 ﴿