129

"Ey Rabbimiz! Onlara, içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her şeyi yerli yerince yapan yalnız sensin."

Ahmed, İbn Cerîr, İbn Ebî Hâtim, Hâkim, İbn Merdûye ve Beyhakî, Delâil'de, İrbâd b. Sâriye'den, Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu nakleder:

“Hazret-i Âdem balçık olarak yatarken ben peygamberlerin sonuncusuydum. Size bunun başlangıcını haber vereyim. Atam İbrahim'in duası benim, İsa'nın müjdesi benim, annemin gördüğü rüya da benim. Bütün peygamber anaları böyle rüya görürler."

Ahmed, İbn Sa'd, Taberânî, İbn Merdûye ve Beyhakî, Ebû Umâme'den bildirir: Resûlullah'a (sallallahü aleyhi ve sellem):

“Ey Allah'ın Resûlü! Senin ilk yaratılışın nasıldır?" diye sorduğumda, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem):

“Ben, atam İbrâhim'in duası ve İsa'nın müjdesiyim. Annem, (beni dünyaya getirirken) kendisinden Şam saraylarını aydınlatan bir ışığın çıktığını gördü" buyurdu.

İbn Sa'd, Tabakât'ta ve İbn Asâkir Cuveybir tarikiyle Dahhâk'tan Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu nakleder:

“Ben atam İbrahim'in duasıyım. Hazret-i İbrahim, Kâbe'nin temellerini yükseltirken: «Ey Rabbimiz! Onlara, içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen, her şeyi yerli yerince yapan yalnız sensin» demişti. "

İbn Cerîr ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre Ebu'l-Âliye, âyette geçen "...onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder..." sözünü açıklarken şöyle dedi: Burada kastedilen Hazret-i Muhammed'in ümmetidir. Hazret-i İbrâhim'e:

“Duan kabul edilmiştir. Bu peygamber kıyamete yakın gelecektir" diye cevap verildi.

İbn Cerîr ve İbn Ebî Hâtim, Süddî'nin, âyette geçen "...onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder..." sözünde gönderilmesi istenen peygamberden kastın Hazret-i Muhammed olduğunu söylediğini bildirir.

İbn Ebî Hâtim'in, Hasan(-ı Basrî)'den bildirdiğine göre "...onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder..." âyetinde geçen kitaptan kasıt Kur'ân, hikmetten kasıt ise sünnettir.

Abd b. Humeyd ve İbn Cerîr bildiriyor: Katâde der ki:

“...onlara kitap ve hikmeti öğretecek, onları temizleyecek bir peygamber gönder..." âyetinde geçen hikmetten kasıt sünnettir. Allah, Hazret-i İbrâhim'in duasını kabul etmiş ve onlara içlerinden, ismini ve nesebini bildikleri, kendilerini karanlıklardan aydınlığa çıkaracak ve doğru yolu gösterecek bir peygamber göndermiştir.

Ebû Dâvûd, Merâsil'de, Mekhûl'den Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem):

“Allah bana Kur'ânı ve onun iki katı kadar da hikmeti gönderdi" buyurduğunu nakleder.

İbn Cerîr'in İbn Cüreyc'den bildirdiğine göre âyette geçen (.....) sözünün manası, şirkten temizlemek ve kurtarmaktır.

İbn Ebî Hâtim'in Ebu'l-Âliye'den bildirdiğine göre âyette geçen (.....) sözünden, Yüce Allah'ın, intikam almada aciz olmadığı ve yapmak istediklerinde hikmet sahibi olduğu kastedilmiştir.

129 ﴿