21

"Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"

İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre Süddî: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" âyetini açıklarken: "Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) savaşlarda güzel bir örnektir" dedi.

İbn Merdûye, Hatîb Ruvât-ı Mâlik'te, İbn Asâkir ve İbnu'n-Neccâr'ın bildirdiğine göre İbn Ömer. "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" âyetini: "Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) açlık çekmesi güzel bir örnektir" şeklinde açıkladı.

Mâlik, Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce, Saîd b. Yesâr'dan bildirir: Mekke yolunda İbn Ömer'le beraber idim. Sabah olacak korkusuyla binitimden inip vitir namazı kıldım. İbn Ömer: "Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) senin için güzel bir örnek değil midir?" deyince: "Evet öyledir" dedim. Bunun Üzerine o: "Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) biniti üzerinde vitir namazı kılardı" karşılığını verdi.

İbn Mâce ve İbn Ebî Hâtim, Hafs b. Âsım'dan bildirir: Abdullah b. Ömer'e: "Seferde iken farz namazından ne önce, ne de sonra namaz kıldığını görmedim" deyince şöyle dedi: "Ey kardeşim oğlu! Ben filan ve filan yerde Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) İle beraber bulundum. Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) farz namazından ne önce, ne de sonra namaz kıldığını görmedim. Allah da: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" buyurmaktadır" dedi.

Buhârî, Müslim, Nesâî, İbn Mâce, İbn Ebî Hâtim ve İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbn Ömer'e umre'ye gidip Beyt'i tavaf eden, ama Safa ile Merve arasında sa'y yapmayan bir kişi karısıyla beraber olabilir mi diye soruldu. Bunun üzerine İbn Ömer: "Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) gelip Beyt'i tavaf ettikten sonra Makam'ın arkasında iki rekat namaz kıldı ve Safa ile Merve arasında sa'y yaptı" dedi. Sonra da: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" âyetini okudu.

İbn Ebî Hâtim'in Atâ'dan bildirdiğine göre bir kişi İbn Abbâs'a gelerek: "Kendi camlı kesmeyi adadım" deyince, İbn Abbâs: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir." Allah: "Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik" buyurmaktadır" dedi ve ona koç kesmesini emretti.

Tayâlisî, Abdurrezzâk, Buhârî, Müslim, İbn Mâce ve İbn Merdûye, İbn Abbâs'tan bildirir: Kişi hanımını kendine haram kılarsa bu bir yemindir ve kefaretini ödesin. "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" dedi.

İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbn Ömer kurbanı kestikten sonra: "Buraya gelmekten menedilseydim ben de Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) yapmış olduğu gibi yapardım" dedi. Sonra da: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" âyetini okudu.

Abdurrezzâk, Musannef’te Katâde'd en bildirir: Ömer b. el-Hattâb idrar renginde olan Hibare (çizgili kumaş) elbisesi giymeyi yasaklamak isteyince bir kişi: "Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) onu giydiğini görmedin mi?" diye sordu. Ömer: "Gördüm" deyince, bu kişi: "Peki, Allah: «Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" buyurmuyor mu?" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer bundan vazgeçti.

Ahmed'in İbn Abbâs'tan bildirdiğine göre Hazret-i Ömer Rükn'e kapanarak: "Senin bir taş olduğunu biliyorum. Eğer Habîbim Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) seni öptüğünü ve sana dokunduğunu görmeseydim seni ne öper, ne de sana el sürerdim. "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" dedi.

Ahmed ve Ebû Ya'la, Ya'lâ b. Umeyye'den bildirir: Hazret-i Ömer'le beraber tavaf ettim. Kapı tarafında olan Rükn'ün yanındaki Hacerü'l-Esved'in yanındaydım. Ona dokunması için elini aldığımda, Ömer: "Sen Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber tavaf etmedin mi?" dedi. "Evet, ettim" dediğimde: "Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) ona dokunduğunu gördün mü?" dedi. "Hayır, görmedim" dediğimde de: "O zaman bundan vazgeç, Resûlullah, sizin için güzel bir örnektir" dedi.

Abdurrezzâk, Isa b. Âsım'dan, o da babasından bildirir: İbn Ömer bir seferde iken gündüz namazlarından bir namaz kıldı. Bazılarının sünneti kıldığını görünce: "Eğer sünneti kılacak olsaydım namazı (dört rekat olarak) tamamlardım. Ben Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraber hacca gittim, ama gündüzleri sünneti kıldığını görmedim. Ebû Bekr ile hacca gittim o da gündüzleri sünneti kılmadı. Ömer'le hacca gittim o da gündüzleri sünneti kılmadı. Osman'la hacca gittim o da gündüzleri sünneti kılmadı" dedi. Sonra: "Andolsun ki, Resûlullah, sizin için... güzel bir örnektir" âyetini okudu.

21 ﴿