42

"Ve O'nu sabah-akşam tesbih edin."

Abdurrezzâk, Abd b. Humeyd, İbn Cerîr, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebî Hâtim'in Katâde'den bildirdiğine göre âyette geçen, Sabah-akşam'dan kastedilen, sabah ve ikindi namazıdır.

Saîd b. Mansûr ve İbnu'l-Münzir'in Ebu'l-Âliye'den bildirdiğine göre âyette geçen, akşam kelimesinden kastedilen, ikindi namazıdır.

Ahmed, Zühd'de, Ebû Hureyre'den Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) kudsî bir hadiste: "Beni sabah namazından sonra bir saat ve ikindi namazından sonra bir saat zikret, ben de, arada kalan zamanlar için sana kafi olayım" buyurduğunu nakleder.

Ahmed, Ebû Umâme'den Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "(Sabah namazından sonra) Güneş çıkıncaya kadar oturup Allah'ı zikretmem, tekbir getirmem, hamdetmem, tesbih edip tehlil etmem, benim için İsmâiloğullarından iki köle veya daha fazlasını azad etmemden daha sevgilidir. İkindi namazından sonra güneş batıncaya kadara oturup bu dediklerimi yapmam, benim için İsmâiloğullarından dört köle veya daha fazlasını azad etmemden daha sevgilidir.

Ahmed, Taberânî ve Hâkim'in Ebu'd-Derdâ'dan bildirdiğine göre Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Sizden hiç kimse, Allah için bin iyilik yapmayı terk etmesin. Sabahladığı zaman yüz defa: «Sübhanallahi ve bihamdihi» desin. Bunu söylemek bin sevaba karşılıktır. İnşallah bu kişi, o günde bu kadar (bin tane) günah işlemez. Bunun dışında yaptığı iyilikler de sevaplarını daha da çoğaltmış olur."

Ahmed ve Taberânî'nin Muâz b. Enes'ten bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Sübhanallahilazîm diyen kişi için Cennette bir fidan biter. Kur'ân'ın hepsini okuyup onunla amel edenin anne babasına, Yüce Allah, kıyamet günü ay ışığından daha çok ışık saçan bir taç giydirir"

İbn Merdûye'nin Ebû Hureyre'den bildirdiğine göre Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): " Sübhanallahilazîmi ve bihamdihi, sözünü söylemeye bakınız. Bu iki kelime birbirine bağlıdır" buyurmuştur.

İbn Ebî Şeybe'nin Câbir'den bildirdiğine göre Allah'ın Resûlü (sallallahü aleyhi ve sellem): "Kim, «Sübhanallahilazîm» derse, Cennette kendisi için bir hurma ağacı -veya ağaç-dikilir" buyurdu?

İbn Ebî Şeybe, Ahmed, Buhârî, Müslim, Tirmizî, İbn Mâce ve İbn Hibbân'ın Ebû Hureyre'den bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Günde yüz defa: «Sübhanallahi ve bihamdihi» derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır."

İbn Ebî Şeybe, Hilâl b. Yesâf'ın şöyle dediğini bildirir: Hemdân kabilesinden bir kadın, Allah'ı tesbih ediyor ve yaptığı tesbihleri de çakıl veya hurma çekirdeğiyle sayıyordu. Abdullah, bu kadına: "Sana bundan daha hayırlısını bildireyim mi? Allahu Ekber Kebîrâ, ve Sübhanallahi bukreten ve asîlâ (=Allah büyüklerin en büyüğüdür. Sabah akşam her an tesbihimiz Allah'adır) dersin" dedi. ..."

İbn Ebî Şeybe, Ahmed, Abd b. Humeyd, Müslim, Tirmizî ve İbn Hibbân'ın bildirdiğine göre Sa'd der ki: Allah'ın Resûlü (sallallahü aleyhi ve sellem) ile beraberken: "Sizden biri günde bin sevap kazanmaktan aciz mi?" diye sorunca, bir adam: "Kişi günde nasıl bin sevap kazanır?" diye sordu. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem): "Yüz defa Allah'ı tesbih ederse, onun için bin sevap yazılır ve bin günahı silinir" buyurdu.

42 ﴿