MÜ'MİN (ĞÂFİR) SÜRESİ

İbnu'd-Durays, Nehhâs ve Beyhakî'nin Delâil'de bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Hâ Mîm ile başlayan yedi sûre de Mekke'de nazil oldu" demiştir.

İbn Cerîr, Şa'bî'den bildirir: "Mesrûk'un bana bildirdiğine göre Âl-i Hâ Mîm (Hâ Mîm ile başlayan yedi sûre) Mekke'de nazil olmuşlardır."

İbn Merdûye ve Deylemî'nin bildirdiğine göre Semure b. Cündüb: "Havâmîm denilen sûreler (Hâ Mîm ile başlayan yedi sûre) Mekke'de nazil olmuşlardır" demiştir.

İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Mü'min Sûresi Mekke'de nazil oldu" demiştir.

İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbnu'z-Zübeyr: "Mü'min Sûresi Mekke'de nazil oldu" demiştir.

Muhammed b. Nasr ve İbn Merdûye, Enes b. Mâlik'den bildirir: Resûlullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Yüce Allah bana Tevrat'ın yerine Seb'u't-Tivâl'i (yedi uzun sûreyi), İncil'in yerine er-Râât (Elif Lâm Râ harfleriyle başlayan sûreler) ile Tavâsîn'i (Tâ Sîn Mîm harfleriyle başlayan sûreleri), Zebur'un yerine Tavâsîn ile Havâmîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreler) arasındaki sûreleri verdi. Havâmîm ile Mufassal sûreleri de vererek beni üstün kıldı ki daha önce hiçbir peygamber böylesi sûreleri okumuş değildi."

Ebû Ubeyd'in Fadâil'de bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Her şeyin bir özü vardır. Kur'ân'ın özü de Âl-i Hâ Mîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreler)dir" demiştir.

Ebû Ubeyd, İbnu'd-Durays, İbnu'l-Münzir, Hâkim ve Beyhakî'nin Şuabu'l- îman'da bildirdiğine göre İbn Mes'ûd: "Havâmîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreler) Kur'ân'ın süsüdür" demiştir.

Ebû Ubeyd, Muhammed b. Nasr ve İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre İbn Mes'ûd: "Hâ Mîm ile başlayan sûreleri okuduğum zaman kendimi içinde zevkle dolaşacağım gül bahçelerine girmiş gibi hissederim" demiştir.

Muhammed b. Nasr ve Humeyd b. Zencûye'nin başka bir kanaldan bildirdiğine göre İbn Mes'ûd şöyle demiştir: Kur'ân durumu şuna benzer: Adamın biri ailesi için uygun bir mesken aramaya çıkar. Bu şekilde dolaşırken bol yağmur alan bir yer olduğu belli olan bir mekana uğrar. Burada hayretler içinde dolaşırken bir anda kendini gül bahçeleri içinde bulur ve hayreti daha da artar. Kendi kendine: "İlk gördüğüm yere şaşırmıştım ama burası ondan da şaşırtıcı!" diye söylenirken, kendisine: "İlk gördüğün bol yağmurlu yer Kur'â'nın azametinin göstergesidir. Bu gördüğün gül bahçeleri ise Kur'ân'da Hâ Mîm ile başlayan sûrelerin yerinin göstergesidir" denilir.

Ebu'ş-Şeyh, Ebû Nuaym ve Deylemî'nin Enes'ten bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem): "Havâmîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreler) Kur'ân'ın süsüdür" buyurmuştur.

İbn Merdûye ve Delemî'nin Semure b. Cündüb'den bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem): "Havâmîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreler) Cennet bahçelerinden bir bahçedir" buyurmuştur.

Beyhakî Şuabu'l-îman'da Halîl b. Murra'dan bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Havâmîm denilen sûreler yedi tanedir, Cehennemin de yedi tane kapısı vardır. Kıyamet gününde bu sûrelerden her biri Cehennemin bir kapısında durur ve: «Allahım! Bu kapıdan içeriye beni okuyup bana inanan hiç kimse girmesin» der. "

Dârimî ve Muhammed b. Nasr'ın bildirdiğine göre Sa'd b. İbrâhim: "Havâmîm denilen sûreler, Arâis olarak da isimlendirilirlerdi" demiştir.

Ebû Ubeyd, İbn Sa'd, Muhammed b. Nasr ve Hâkim'in bildirdiğine göre Ebu'd-Derdâ bir mescid inşa etti. Kendisine: "Bu ne?" denilince: "Âl-i Hâ Mîm (Hâ Mîm ile başlayan sûreleri okumak) için inşa ettim" karşılığını verdi.

Tirmizî, Bezzâr, Muhammed b. Nasr, İbn Merdûye ve Beyhakî'nin Şuabu'l- îman'da Ebû Hureyre'den bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Sabahladığı zaman Mü'min Sûresi'nin ilk üç âyeti ile Âyetu'l- Kürsî'yi okuyan kişi akşama kadar korunur. Bunları akşam vakti okuyan kişi ise sabaha kadar korunur. "

1

Bkz. Ayet:3

1 ﴿