12

İbn Cerîr ve İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre Mücâhid: "Yapraklı taneler, hoş kokulu bitkiler vardır" âyetini açıklarken: "Burada yaprakla, buğday yaprakları kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr ve İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre Dahhâk bu âyeti açıklarken: "Hab ifadesi ile buğday ve arpa, asf ifadesi ile tanelerin üzerindeki kabuk kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: (.....) ifadesiyle saman, (.....) ifadesi ile ekinin yeşilliği kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre İbn Abbâs bu âyeti açıklarken: "Asf ifadesi ile ekinin kurumuş yaprakları, reyhan ifadesi ile yeryüzündeki kokulu bitkiler kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre İbn Abbâs bu âyeti açıklarken: "Asf ifadesi ile ekinin ilk bittiği zaman ve reyhan ifadesi ile ekinin uzayıp başak bağlamadan önceki durumudur" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Kur'ân'da reyhân diye geçen her şey rızık mânâsındadır" dedi.

Ebu'ş-Şeyh'in Azame'de bildirdiğine göre Ebû Salih: (.....) kelâmını açıklarken: "Asf ifadesi ile ekinin ilk bittiği zamanı kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Mücâhid: (.....) ifadesini açıklarken: "Burada rızık kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Dahhâk: (.....) ifadesini açıklarken: "Burada rızık ve yiyecek kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre İbn Zeyd: (.....) ifadesini açıklarken: "Reyhân, kokusu bulunan bir bitkilerdir" dedi.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Hasan(-ı Basrî): (.....) ifadesini açıklarken: "Burada bildiğiniz bu reyhân kastedilmektedir" dedi.

İbn Cerîr, İbnu'l-Münzir ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: (.....) âyetini açıklarken: "Allah'ın hangi nimetini yalanlıyorsunuz, mânâsındadır" dedi.

İbn Cerîr ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre Katâde: "O hâlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?" âyetini açıklarken: "Burada muhatap kişiler cinler ve insanlardır" dedi.

12 ﴿