CUMA SÛRESİ

İbnu'd-Durays, Nehhâs, İbn Merdûye ve Beyhakî'nin Delâil'de bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Cuma Sûresi, Medine'de inmiştir" dedi.

İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre Abdullah b. ez-Zübeyr: "Cuma Sûresi, Medine'de inmiştir" dedi.

İbn Ebî Şeybe, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce'nin bildirdiğine göre Ebû Hureyre: "Resûlüllah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) Cuma namazında Cuma ve Münâfikûn sûrelerini okuduğunu işittim" dedi.

İbn Ebî Şeybe, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce'nin İbn Abbâs'tan bildirdiğine göre Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Cuma namazında Cuma ve Münâfikûn sûrelerini okurdu.

Beğavî'nin Mu'cem'inde Ebû İnebe el-Havlânî'den bildirdiğine göre Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Cuma günü içinde Cuma ifadesi geçen sûre ile Münâfikûn sûresini okurdu.

İbn Merdûye'nin Câbir b. Abdillah ve Ebû Hureyre'den bildirdiğine göre Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) kendilerine Cuma namazını kıldırıp müminlere has Cuma Sûresini, münafıkları da kınamak için Münâfikûn Sûresini okudu.

İbn Hibbân ve Beyhakî'nin Sünen'de bildirdiğine göre Câbir b. Semura der ki: Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem), Cuma gecesi akşam namazında Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu. Yine Cuma gecesi yatsı namazında ise Cuma ve Münâfikûn Sûrelerini okurdu.

1

"Göklerde ve yerde olanların hepsi, mülkün sahibi, eksiklikten münezzeh, Azîz ve Hakîm olan Allah'ı tesbih eder."

İbnu'l-Münzir, Hâkim ve Şuabu'l-İmân'da Beyhakî'nin Atâ b. es-Sâib kanalıyla Meysere'den bildirdiğine göre Cuma Sûresinin ilk âyeti olan: "Göklerde ve yerde olanların hepsi, mülkün sahibi, eksiklikten münezzeh, azîz ve hakîm olan Allah'ı tesbih eder" âyeti, Tevrat'ta yedi yüz âyette yazılıdır.

1 ﴿