TEĞÂBUN SÛRESİ

İbnu'd-Durays, İbn Merdûye ve Beyhakî'nin Delâil'de bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Teğâbun Sûresi, Medine'de inmiştir" dedi.

İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbnü'z-Zübeyr: "Teğâbun Sûresi, Medine'de inmiştir" dedi.

Nehhâs'ın bildirdiğine göre İbn Abbâs der ki: Teğâbun Sûresi, Mekke'de inmiştir. Ancak sûrenin son âyetleri Avf b. Mâlik el-Eşcaî hakkında nazil olmuştur. O, Hazret-i Peygamber'e (sallallahü aleyhi ve sellem) ailesinin ve çocuklarının uzaklığından şikâyette bulununca Yüce Allah: "Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olabilecekler vardır. Onlardan sakının. Ama affeder, hoş görüp vazgeçer ve bağışlarsanız şüphe yok ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir... O, gaybı da, görünen âlemi de bilendir, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir" âyetlerini indirdi.

İbn İshâk ve İbn Cerîr'in bildirdiğine göre Atâ b. Yesâr der ki: Teğâbun Sûresi, Mekke'de inmiştir. Ancak Avf b. Mâlik el-Eşcaî hakkında inen: "Ey iman edenler! Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olabilecekler vardır. Onlardan sakının. Ama affeder, hoş görüp vazgeçer ve bağışlarsanız şüphe yok ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir... O, gaybı da görünen âlemi de bilendir, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir" âyetleri bunun dışındadır. Avf b. Mâlik el-Eşcaî'nin ailesi ve çocukları vardı. O bir gazveye çıkmak istediği zaman ailesi ve çocukları ağlayarak: "Bizi kimlere bırakmaktasın?" derlerdi. O da duygulanarak gazveye çıkmaktan vazgeçerdi. Bunun üzerine bu âyetler kendisi hakkında Medine'de indi.

1

"Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ı tesbih etmektedir. Mülk O nundur. Hamd O nadır. O her şeye güç yetirendir."

Duafâ'da İbn Hibbân, Taberânî, İbn Merdûye ve İbn Asâkir'in Abdullah b. Amr'dan bildirdiğine göre Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem): "Her kişi doğduğu zaman başının eklemlerinde mutlaka Teğâbun Sûresinin baş tarafından beş âyet yazılı olarak doğar" buyurmuştur.

Buhârî'nin Târih'te bildirdiğine göre Abdullah b. Amr: "Doğan hiç kimse yoktur ki mutlaka başının eklemlerinde Teğâbun Sûresinin baş tarafından beş âyet yazılıdır" dedi.

Abd b. Humeyd, İbn Cerîr, İbnu'l-Münzir, İbn Ebî Hâtim ve İbn Merdûye'nin Ebû Zer'den bildirdiğine göre Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Meni rahimde kırk gece kaldıktan sonra ruhların meleği gelip onu Rabbe çıkarır ve: «Ey Rabbim! Erkek mi olacak, dişi mi?» diye sorar. Allah onun hakkında dilediği gibi hüküm kıldıktan sonra ruhların meleği: «Cehennemlik mi , yoksa cennetlik mi?» diye sorar. Bunun üzerine ona göreceği (yaşayacağı) şeyler yazılır." Sonra Ebû Zer, Teğâbun Sûresinin başından: "Gökleri ve yeri hak ve hikmete uygun olarak yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş yalnız onadır" âyetine kadar olan üç âyeti okudu.

İbn Merdûye'nin İbn Mes'ûd'dan bildirdiğine göre Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Kimisi mümin olarak doğar, mümin olarak yaşar ve mümin olarak ölür. Kimisi kâfir bir olarak doğar, kâfir olarak yaşar ve kâfir olarak ölür. Kimisi mümin olarak yaşar ve kaderi ona yetişince kâfir olarak ölür. Kimisi kâfir olarak yaşar ve kaderi ona yetişince mümin olarak ölür."

1 ﴿