4

"O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak görüyor musun? Sonra gözünü, tekrar tekrar çevir bak; göz âciz ve bitkin halde sana dönecektir."

Abd b. Humeyd'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: "O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır..." kelâmını açıklarken: "Yedi göğü üst üste yedi kat olarak yaratandır" demiştir.

İbnu'l-Münzir, İbn Cüreyc'den aynısını bildirir.

İbnu'l-Münzir ve İbn Ebî Hâtim'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: "...Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin..." kelâmını açıklarken şöyle demiştir: "Yüce Allah'ın yarattığı bu yedi sema arasında herhangi bir açıklık göremezsin, anlamındadır. Zira tefâvut ifadesi iki şey arasında olan açıklık, çatlaktır."

Abdurrezzâk, Abd b. Humeyd ve İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre Katâde bu iki âyeti açıklarken şöyle demiştir: "Yüce Allah'ın yarattıklarında bir düzensizlik, bir uyumsuzluk bulamazsın. Dönüp dönüp baksan da gözlerin bu yönde herhangi bir kusur bulamadan yorgun, bitkin ve acz içinde geri sana dönecektir."

Abd b. Humeyd'in bildirdiğine göre İbn Mes'ûd, "...Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin..." kelâmını: " lafzıyla okumuştur.

Saîd b. Mansûr'un bildirdiğine göre Alkame, "...Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin..." kelâmını: (.....) lafzıyla okurdu.

İbn Cerîr, İbn Ebî Hâtim ve İbn Merdûye'nin bildirdiğine göre İbn Abbâs: (.....) ifadesini: "Çatlak, yarık" olarak açıklamıştır. (.....) ifadesini de: "Çatlak, yarık" şeklinde açıklamıştır. (.....) kelâmını açıklarken de: "Acz içinde ve bitkin bir şekilde" demiştir.

İbn Cerîr'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: "Fütûr ifadesi çatlak, yarık anlamındadır" demiştir.

İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre Süddî: (.....) ifadesini: "Çatlak, yarık" şeklinde açıklamıştır.

İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: (.....) ifadesini: "Çatlak, yarık" şeklinde açıklamıştır, (.....) kelâmını açıklarken: "Bakışların acz içinde ve bitkin bir şekilde her hangi bir şey bulmadan sana dönecektir" demiştir.

İbn Cerîr ve İbnu'l-Münzir'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: kelâmını açıklarken: "Acz içinde ve yorgun bir şekilde" demiştir.

Abd b. Humeyd'in bildirdiğine göre İbn Abbâs: (.....) kelâmını: "Yorgun bir şekilde" şeklinde açıklamıştır.

4 ﴿