3

Rahmân, Rahîm

13- Allah ve Rahmeti:

"Rahmân, Rahîm": Yüce Allah

"âlemlerin rabbi" olmakla kendi zatını nitelendirdikten sonra

"Rahmân, Rahîm" olmakla da kendisini nitelendirmektedir.

"Âlemlerin rabbi" olmakla nitelendirilmesinde korkutma anlamı bulunduğundan dolayı hemen akabinde

"rahman rahîm" ile nitelendirmiştir. Çünkü bu da (korkutmanın aksi olan) teşvik ihtiva etmektedir. Böylelikle yüce Allah hem kendisinden korkmayı hem de nimetlerine ümit beslemeyi ifade eden niteliklerini bir arada zikretmiş olur. Bu O'na itaatte daha çok yardımcı olsun, isyandan daha çok uzaklaştırıcı olsun diye böyle gelmiştir. Tıpkı yüce Allah'ın şu âyetinde olduğu gibi:

"Kullarıma haber ver ki: Ben gerçekten mağfireti bol ve rahîm olanım. Benim azabım da elbette en acıklı azaptır." (el-Hicr, 15/49-50); "(O yüce Allah) günahları bağışlayan, tevbeleri kabul eden, azâbı şiddetli olan ve nimeti geniş olandır." (el-Mü’min, 40/3)

Müslim'in Sahih'inde yer alan Ebû Hüreyre'den gelen rivâyete göre Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem.) şöyle buyurmuştur: "Eğer mü’min Allah katında bulunan cezanın ne olduğunu bilse hiçbir kimse onun cennetini ummaz. Eğer kâfir de Allah katındaki rahmeti bilse hiç kimse onun cennetinden ümit kesmez." Müslim, Tevbe 23; Tirmizî, Deavât 99; Müsned, II, 334, 397, 484. Bu iki ismin ne tür anlamlar ihtiva ettiği ile ilgili açıklamalar daha önceden geçtiğinden dolayı burada tekrarlamaya gerek yoktur.

3 ﴿