ZÜMER SÛRESİ

Rahmân ve Rahîm Allah'ın ismi ile

el-Ğuraf Sûresi ismi da verilmektedir. Vehb b. Münebbih dedi ki: Aziz ve celil olan Allah'ın yarattıklarındaki kaza ve hükmünü bilmek isteyen kimse el-Ğuraf Sûresi'ni okusun.

el-Hasen, İkrime, Atâ ve Cabir b. Zeyd'in görüşüne göre Mekke'de inmiştir.

İbn Abbâs dedi ki: Medine'de inmiş iki âyet-i kerîme bundan müstesnadır. Bu âyetlerin birisi:

"Allah sözün en güzelini... indirmiştir." (39/23) âyeti, diğeri ise:

"De ki: Ey nefisleri aleyhine ileri giden kullarım..." (ez-Zümer, 39/53) âyetidir.

Başkaları ise şöyle demişlerdir: Bundan (Medine'de inmiş) yedi âyet müstesnadır. Bu yedi âyetin başlangıcı yüce Allah'ın:

"De ki: Ey nefisleri aleyhine ileri giden kullarım..." âyeti olup bundan itibaren yedinci âyetin sonuna kadar olan ayetler Medine'de indirilmiştir. İleride de geleceği üzere bunlar Vahşi ve arkadaşları hakkında inmiştir.

Tirmizî'nin rivâyetine göre Âişe (radıyallahü anha) şöyle demiştir: Rasûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ez-Zümer ve Beni İsrail (İsra) sûrelerini okumadan uyumazdı. Tirmizi, V, 475. Yetmişbeş âyet-i kerimedir, yetmiş iki âyet-i kerîme olduğu da söylenmiştir.

1

Kitabın indirilmesi mutlak galib, her işi hikmet dolu Allah tarafındandır.

"Kitabın indirilmesi" anlamındaki âyet, mübteda olarak merfudur, haberi ise:

"Mutlak galib, her işi hikmet dolu Allah tarafındandır" âyetidir. Bununla birlikte: "Bu, kitabın indirilmesidir" anlamında merfu olması da mümkündür. Bu açıklamayı el-Ferrâ'' yapmıştır.

el-Kisaî ve el-Ferrâ''

"indirilmesi" âyetinin:şeklinde mef'ûlün bih olmak üzere nasb ile gelmesini uygun görmüşlerdir. el-Kisaî: Bu "kitabın indirilmesini" okuyun ve ona uyun demektir. el-Ferrâ'' da şöyle demiştir: Bu iğra (teşvik) olmak üzere nasbedilmiştir. Yüce Allah'ın:

"Allah'ın üzerinizde yazdığına" (en-Nisa, 4/24) bağlı kalınız, âyeti gibidir.

"Kitab" Kur'ân-ı Kerîm'dir. Ona bu ismin verilmesi yazılı olmasından dolayıdır.

1 ﴿