2

Bilakis kendilerine İçlerinden bir uyarıp korkutan geldi diye hayret ettiler de kâfir olanlar: "Bu şaşılacak bir şeydir" dediler.

"Bilakis kendilerine içlerinden bir uyarıp korkutan geldi diye" âyetindeki

"Kendilerine içlerinden bir uyarıp korkutan geldiği için" takdirinde nasb konumundadır.

 

"Uyaran”dan kasıt Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)'dır.

"İçlerinden" lâfzı ile

"kendilerine" lâfzındaki zamir kâfirlere aittir. Hem mü’minlere, hem kâfirlere ait olduğu da söylenmiştir. Daha sonra yüce Allah her ikisi arasındaki farkı göstermek üzere:

"Kâfir olanlar... dediler" diye buyurmuş; "onların hepsi dediler" diye buyurmamıştır. Aksine kâfirlerin hal ve işlerinin çirkin olduğunu belirtip onları kâfirlikle nitelemiştir. Nitekim: Filan kişi bana geldi ve bana hoşuma gitmeyen şeyler söyledi. Diğer taraftan fasık olan o kimse de bana sen söylesin söylesin dedi, demeye (ve herbir kişinin söylediği farklı ifadelere, farklı vasıflarla işaret etmeye) benzer.

"Bu, şaşılacak bir şeydir, dediler." "Acib: Şaşılacak şey" şaşılan ve kendisinden hayrete düşülen durum demektir şeklinde (Âsım kıraatinde oldğu gibi) "ayn" harfinin ötreli okunuşu da aynı anlamdadır. şekli "cim" harfinin şeddeli söylenişi ise, bunun daha ileri derecede hayret edilecek bir şey olduğunu anlatır, de aynı anlamdadır,

Katade dedi ki: Onların hayret ettikleri husus bir tek ilaha ibadet etmeye davet edilmeleri idi. Öldükten sonra diriltilmek ve amellerinin karşılığının verilmesi ile tehdit edildiklerinden ötürü hayret ettikleri de söylenmiştir. Kurân-ı Kerîm'in açıkça İfade ettiği hususun kabul edilmesi ise daha uygundur.

2 ﴿