136

Ey Müslümanlar deyin ki: “Biz Allah'a, bize indirilene, İbrâhîm'e, İsmâîl'e, İshak'a, Ya'kûb'a ve esbata (torunlarına) indirilene, Mûsa ve Îsa'ya verilenlere ve Rableri tarafından öteki peygamberlere verilenlere îman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden asla ayırmayız. Ve biz (Müslümanlar olarak) yalnızca Allah'a teslim olduk.”

“Ey Müslümanlar! Deyin ki:” Bu hitap ya mü'minlere yapılan bir hitaptır ya da kâfirlere yapılmıştır. Her iki ihtimal de vardır.

Yani: “Deyin ki, hak üzere olasınız. Aksi takdirde siz bâtıl üzere olmuş olursunuz. “

“Biz Allah'a, bize indirilen -Kur’ân'a”

“İbrâhîm'e, İsmâîl'e, İshak'a, Ya'kûb'a ve esbala (torunlarına) indirilenlere,”

“Mûsa ve Îsa'ya verilenlere ve Rableri tarafuıdan öteki peygamberlere verilenlere îman ettik.” “Onlardan hiçbirisini diğerinden asla ayırmayız ve biz (Müslümanlar olarak)yalnızca Allah'a teslim olduk.”

Âyette geçen, (........) kelimesi, (........) kelimesinin çoğuludur, bu da torun, demektir. Hazret-i Hasen ve Hazret-i Hüseyin Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)’in iki torunu (sıbtı) idiler. İşte esbat da, Hazret-i Ya'kûb (aleyhi’s-selâm) un torunları, çocuklarının çocukları demek olup, bunlar da Hazret-i Ya'kûb (aleyhi’s-selâm) un on iki oğlunun çocuklarıdırlar.

Âyette geçen, (........) kelimesi, hem, (........) cer edatı ile ve hem, (........) cer edatıyla müteaddi (geçişli) hale gelir. İşte bu bakımdan burada yani Bakara Sûresinin bu âyetinde (........) ile müteaddi olmuşken, Al-i İmran Sûresi, 84. âyetinde ise (........) cer edat ile müteaddi olmuştur.

“Onlardan .... ayıramayız.” derken bazısına inanıp bazısını da inkâr etmeyiz, demektir. Halbuki Yahûdî, ve Hırıstiyanlar böyle yapmaktadırlar. (........) kelimesi burada cemaat manasındadır. İşte bu manada olduğundan ötürü, başına, (........) kelimesinin gelmesi sahihtir.

136 ﴿