238

Namazlara ve (özellikle de) orta namaza devam edin. Allah için huşu içinde ve O'na bağlı kalarak namaza durun.

Namazlara ve (özellikle de) orta namaza devam'edin.” Namazların vakitlerine, rükünlerine ve şartlarına titizlikle uyarak devam edin ve bu namazlar arasında fazilet ve derece bakımından daha üstün olan orta namaza devam edin. Burada, (.......) kelimesinin tekil olarak zikredilmiş olması ve aynı zamanda çoğul olan, (.......) üzerine atfedilmesi, fazilet ve derece bakımından tek olması içindir. Bu orta namaz da Ebû Hanîfe'ye göre ikindi namazıdır. Nitekim cumhur da, Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)’in Ahzâb (Hendek) savaşı gününde söylediği hadise dayanarak bunun ikindi namaa olduğu görüşünü ortaya koymuşlardır. Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) Ahzâb gününde şöyle buyurmuştu:

“Bizi meşgul ederek orta namaz olan ikindi namazım kılmaktan bizi alıkoydular. Allah evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun.” Bk. Buhârî, 2931. Müslim, 627. Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/150.

Yine Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlar:

“Bu namaz, güneş batana kadar Hazret-i Süleyman'ın da alıkonulduğu bir namazdır.” Bk. İbn Ebû Şeybe, 2/505.

Hazret-i Hafsa (radıyallahü anha) annemizin mushafmda ise bu, “Ve orta namaza ki bu ikindi namazıdır.” tarzında geçer. Çünkü bu namaz iki gece namazı ile iki gündüz namazı arasında yer alan bir namazdır. Bu namazın önemi ve faziletine gelince, ikindi vaktinin ticaretin, alışverişin yoğun olduğu ve uğraşıların çok daha fazla olduğu bir vakit olmasındandır. Ayrıca bu namazın öğle namazı olduğunu, çünkü bunun gün ortasında kılınan bir namaz olduğunu ileri sürenler olduğu gibi, bu namazın sabah namazı olduğunu söyleyenler de olmuştur. Çünkü sabah namazı iki gündüz namazı ile iki gece namazı arasında yer alan bir namazdır. Ya da bu namaz akşam namazıdır, çünkü akşam namazı dört rek'atlı namazlar ile iki rek'atlı namazlar arasında yer alan üç rek'atlı bir namazdır ve bu namaz iki sessiz olarak kılman namaz ile iki sesli olarak kılman namaz arasında yer alan bir namazdır diye de tefsirlamışlardır. Ya da bu namaz yatsı namazıdır, diyenler de olmuştur. Çünkü bu iki vitir (tek kılman) namaz arasında yer alan bir namazdır.Akşam namazı üç rek'at, vitir namazı üç rek'at, bu manada vitir tabiri zikredilmiştir. İki tek namaz arasında yatsı namazı denmiştir. (Mütercim) Ya da bu vakti bilinemeyen herhangi bir namaz olabilir. Tıpkı Kâdir Gecesinin kesin olarak bilinememesi gibi. Böylece hepsini, yani tüm namazları orta namazıdır niyetiyle kılıp eda etsinler istenmiştir.

Allah için huşu içinde ve O’na bağlı olarak namaza durun.” (.......) kelimesi burada hâldir. Allah'a itâat eder ve huşu içinde hareket eder hâlde namaza durun, demektir. Ya da kıyamınızda, ayakta iken Allah'ı anarak namaza durun, demek olabilir. Çünkü kunut mana olarak, Allah'a ayakta zikretmek, anmak veya namazda kıyamı (ayakta durmayı) uzatarak, manasına gelir.

238 ﴿