48

Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını, (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.

Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını, (günahları) dilediği kimse için bağışlar.” Eğer kul şirk üzere ölürse Allah onu asla bağışlamaz ve bağışlamayacaktır. Ancak şirk dışında kalan günahları, büyük günahlardan da olsa Allah dilediği kimseler için tevbe etmeseler de bağışlayabilir. Kısaca; eğer kişi şirk günahını işlerse, bundan tevbe etmek suretiyle Allah onu bağışlayabilir. Çünkü Allah'ın tevbe etmeden bağışlamanı vad ettiği günahlar şirkin yani Allah'a ortak koşmanın dışın da kalan günahlardır.

Yani Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamayacaktır. Çünkü böyle bir kimse müşriktir. Fakat bunun dışında günah işleyen bir günahkânn günahlarını bağışlar.Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) ŞÖyle buyurmuştun

“Kim Allah'a hiç bir şeyi ortak (şirk) koşmaksızın kavuşursa, o kimse cennete girecektir. Onun işlediği hataları ona bir zarar vermez.” Ahmed b. Hanbel, Müsned; 2/170, 362.

Diğer taraftan bağışlarınanın âyette, (.......) yani “dilediği kimseler için” ifadesiyle kayıtlarınış olması, bunu genel olmaktan (umumilikten) çıkarmaz. Bu, tıpkı yüce Rabbimizin şu kavli (âyeti) gibidir:

Allah kullarına karşı lütufkardır, dilediğine rısnk verir.” Şura, 19.

Hazret-i Ali (radıyallahü anh) diyor ki: “Kur'ân'da bu ayetten daha çok beni sevindiren (umutlarıdıran) bir başka âyet yoktur.”

Ancak Mu'tezile mensubu kimselerin bunu “tevbe etmeye” tefsirlamaları batıldır, anlamsızdır. Çünkü küfür bile tevbe edilmesi hâlinde bağlarıabilmektedir, affolunmaktadır. Zira yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“İnkar edenlere söyle: Eğer (sana düşmanlıktan) vazgeçerlerse, geçmişte işledikleri günahları bağışlanır. Enfal, 38.

Bunun dışında kalanlarını ise tevbe ile bağışlarınaları haydi haydi olabilir. Çünkü âyet, bu durum ile diğerleri arasındaki farkı ortaya koymak için gönderilmiştir. Bu âyet ise, zaten bizim anlatmakta olduğumuz konu ile ilgilidir.

Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.” Çok büyük bir yalan uydurmuş olur. Bundan dolayı da acıklı bir azâbı haketmiş olur.

Aşağıda tefsirini okuyacağımız âyet, kendilerini temize çıkaran Yahûdî ve Hıristiyanlar hakkında nâzil olmuştur. Çünkü bunlar:

“Bizler Allah’ın oğulları ve sevgilileriyiz.” Mâide, 18. dedikleri gibi, birde:

“Cennete yalnızca Yahûdî ve Hıristiyan olanlar girecektir.” Bakara, 111. diyorlar.

48 ﴿