9

Hatırlayın ki, Rabbinizden yardım istiyordunuz. O da, ben peşpeşe gelen bin melek ile size yardım edeceğim, diye karşılık verdi.

(.......) Hatırlayın ki, Rabbinizden yardım istiyordunuz.

Buradaki, (.......) kavli ya, (.......) kavlinden bedeldir ya da, (.......) kavline müteallik bulunmaktadır.

İstiğase yani yardım ve medet istemek demek, Müslümanların, artık kesin olarak, müşriklerle savaşacaklarını öğrenmeleri üzerine Allah'a yakarmaya ve dua etmeye başlamaları demektir. Müslümanlar Allah'a şöyle yakanyorlardı:

“Ey Rabbimiz! Düşmanına karşı bize zafer ver, bizi üstün kıl, bize yardım eyle! Ey zorda kalanların imdadına yetişen Rabbimiz, bize imdat eyle, yardımını gönder!”

İstiğase demek, yukanda da işaret ettiğimiz gibi Yardım istemek, medet beklemek demektir.

Yani zor bir durumdan veya arzulanmayan bir sondan kurtuluş istemektir.

Rabbiniz de duanızı kabul edip....” âyette geçen, (.......) kelimesi, (.......) demektir.

Peş peşe gelen bin melek ile size yardım edeceğim” Âyetteki, (.......) kavli, aslında (.......) dur. Ancak burada cer edatı hazf edilmiş ve, (.......) kavli de, (.......) olarak getirilmiş ve mahallen de mensûb kılınmıştır.

Medine kırâat okulundan Nâfi ve Abu Cafer, (.......) kavlini (.......) harfinin fethasiyle, (.......) olarak okumuşlardır. Bunun dışındakiler ise âyette görüldüğü gibi (.......) harfinin kesresiyle okumuşlardır.

Kelimenin esre hareke ile, (.......) olarak okunması hâlinde, meleklerin başkalannı da arkalanna alıp gelmeleri manasınadır. Eğer, fetha yani üstün hareke ile, (.......) olarak okunursa bu takdirde de peşpeşe, art arda manasınadır.

Yani bir meleğin ardi sıra bir diğeri geliyordu, demektir. Meselâ, (.......) denilince bu, tabi olmak, uymak manasınadır. Ancak, (.......) ise, birini terkisine almak, peşine takmak gibi manalara gelir.

Yani, “Onu terkime aldım, peşime takıp getirdim” demektir.

9 ﴿