7

O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için, arşı su üzerinde iken, gökleri ve yeri altı günde yaratandır. Yemin ederim ki, (Rasûlûm!) “ölümden sonra muhakkak diriltileceksiniz” desen kâfir olanlar derhal “Bu açık bir büyüden başka bir şey değildir” derler.

O, gökleri ve yeri -ve ikisi arasında var olan şeyleri- altı günde yaratandır.” Pazar gününden Cuma güne kadar olan altı günde. Bu, yüce Allah'tan yapılacak işlerde acele edilmemesi ve gerektiği gibi normal hareket edilmesi konusunda bir öğretimdir.

Arşı su üzerinde iken,”

Yani gökler ve yer yaratılmazdan önce sudan başka varlık yoktu. Arş’ın altında sadece su bulunuyordu. Bundan anlıyoruz ki, gerek Arş olsun, gerekse su olsun her ikisi de gökler ve yer yaratılmazdan önce yaratılmışlardır. Bunun delili de bu ayettir. Rivâyete göre yüce Allah bunu yaratmaya yeşil bir yakutla başlamıştır. Yaratınca yüce Allah buna heybetle bakınca, bu yeşil yakut suya dönüşür. Bundan sonra rüzgârı yarattı. Suyu da rüzgâra dayalı olarak tuttu, sonra da Arş'ı suyun üzerine koydu. Arş’ın su üzerinde durmasında düşünebilen için en büyük bir ders ve ibret vardır.

O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için,” Daha çok şükredecek?

Nitekim Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır: “Hanginiz aklını daha iyi kullanacak, hanginiz Allah'ın haramlarından daha çok sakınıp uzak duracak ve hanginiz Allah'a itaate daha çok koşacak? Kim Allah'a şükreder, itaatte bulunursa Allah, onu ödüllendirir. Kim de küfreder ve emirlerine karşı çıkarsa, onu da cezâlarıdırır.” Dâvud İbn el-Mucber, Kitabu'l-Akl adlı eserinde, Haris de Müsnedinde rivâyet etmiştir.Bk. Haşiyetu'l-Keşşaf, 2/380

Burada böyle bir benzetme ile deneyenin denenişini gösterince, bu bakımdan, (.......) diye buyurmuştur.- “sizi imtihan etmek için.”

Yani göklerle yeri ve bu ikisi arasında yaratmış oldukları şeylerin tümünde sizi imtihan etmek içindir. Yoksa bu şeyleri kendisi için var etmiş değildir, boşuna var etmiş değildir.

Yani, tıpkı imtihana sokulup denenen kimseler gibi sizin ne yapacağınızı, neler işleyeceğinizi buna göre durumlarınızı değerlendirip denemek için yaratmıştır.

(.......) kelimesini (.......) olarak okumuşlardır. Bununla da Resûlüllah’ın bir büyücü olduğunu demek istiyorlar. (.......) Sahir: Yalancı olan ve aslı astan olmayan bâtıl şeyler ileri süren kimse demektir.

7 ﴿