AHZÂB SÛRESİ

Bu sûre Medine'de nâzil olmuştur; 73 âyettir.

1

Ey Peygamber! Allah'tan kork. Kafir ve münâfıklara uyma. Elbette Allah herşeyi bilmekte ve yerli yerince yapmaktadır.

Ubey b.Ka'b, Zer'e(rhm):

-Ahzâb Sûresini kaç âyet sayıyorsunuz? diye sordu. O da:

- Yetmiş üç, dedi. Ubey (radıyallahü anh):

- “Ubey'in yemin ettiği zata andolsun ki o, Bakara suresine muadildi ya da ondan daha uzundu. Şüphesiz ki biz, onda recm âyetini - Yaşlı erkek ve yaşlı kadın zina ettiklerinde Allah'tan cezâ olmak üzere o ikisini recmedin. Allah Azîz'dir, hikmet sâhibidir,'i okuduk.

Ubey, bunun Kur'ân'dan neshedilenler cümlesinden olduğunu kastetti. Bu ziyadenin, Âişe (radıyallahü anh) nın evindeki nüshada olduğu ve onu bir devenin yediği şeklinde hikâye edilen şey ise, inkârcıların ve rafizilerin uydurmalarındandır.

(.......) Nâfi'ye göre (.......) lidir. “Eypeygamber!” yani, “Ey bizden haber veren, sırlarınıız hususunda güvenilen, hitabımızı sevdiklerimize tebliğ eden” , demektir. O'nun şeref ve faziletini yüceltmek için, “Ey Âdemve “Ey Mûsadediği gibi “Ey Resûlüm Muhammed demedi.

Muhammed, Allah'ın Resulu'dur.” Feth, 29. âyetinde ve benzeri âyetlerde onun isminin açıkça ifadesi, onun, Allah'ın (celle celâlühü) Resûlü olduğunu insanlara öğretilmesi içindir.

Allah'tan kork “Allah'ın (celle celâlühü) takvası üzere sabit dur, ona devam et ve onu artır. Bu, boyutu idrak edilemeyecek bir konudur. “Kâfir ve münâfıklara uyma. “onlara hiçbir şey hususunda yardım etme ve onlardan korun. Çünkü onlar, Allah'ın (celle celâlühü) ve mü'minlerin düşmanlarıdırlar.

Rivâyet edildiğine göre, Ebû Sufyan, îkrime b. Ebû Cehil ve Ebû'l A'ver es-Sülemî, Uhûd harbinden sonra Medine'ye geldiler. Abdullah b. Ubey'e misafir oldular. Nebi (sallallahü aleyhi ve sellem) onlara onunla konuşmaları için eman verdi. Şöyle dediler:

“İlahlarınıızı kötülemeyi bırak. Onlar fayda verir, şefâat eder” de.

Müslümanlar da onları öldürmek istediler. Bunun üzerine bu âyet indi.

“Kâfirler “den kasıt Mekke halkıdır. “Münâfıklar “dan kasıt ise Medine halkından olan münâfıklardır. Elbette Allah (celle celâlühü), onların amellerinin çirkinliğini bilmekte ve elbette onların öldürülmeleri emrini geciktirmede hikmet sâhibidir.

1 ﴿