8

“Kendisine Allah'ın âyetlerinin okunduğunu işitir de, sonra büyüklük taslayarak sanki onları hiç duymamış gibi direnir. İşte onu elem dolu bir azap ile müjdele!”

“Kendisine Allah'ın âyetlerinin okunduğunu işitir de, sonra -Allah'ın (celle celâlühü) ayetlerine îman etmekten, onun konuşarak ortaya koyduğu haktan, hakkı dinlemekten uzak durarak, küçümseyip aşağılayarak, kendi sapık ve sakat düşüncesiyle böbürlenerek ve- büyüklük taslayarak sanki onları hiç duymamış gibi -küfründe direnerek ve onda ısrar ederek- direnir.”

Söylendiğine göre bu âyet Nadr b. Haris ve onun Arap olmayan unsurlarla ilgili olarak anlattığı hikâyeler hakkında nâzil olmuştur. Böylece halkın Kur'ân dinlemelerini önlemek istiyordu. Aslında âyet, din aleyhinde olan ve dine zarar veren herkes hakkındadır, bu manasıyla âyet amm yani geneldir.

Âyette (.......) harfinin kullanılması, şundan dolayıdır. Kişinin sapıklıkta ısrarı, Kur'ân'ı dinlerken ona îman etme konusunda büyüklük taslamaları, akıl açısından âdeta imkânsız gibidir. Bütün gerçeklere rağmen hakka kulak tıkamaktadırlar. İşte sözkonusu harf, bu noktaya dikkat çekmektedir.

(Âyetin, (.......) kavli, cer mahallinde (.......) kavlinin sıfatıdır. (.......) kavli de, (.......) kavlinden hâldir. (.......) kavli, aslında (.......) hâlinin şeddesiz, hafifletilmiş halidir. Çünkü aslında bu (.......) idi, zamîr ise, zamîri şandır, dikkat çekmek içindir. Cümle hâl olarak mahallen mensûbtur.)

“İşte onu elem dolu bir azap ile müjdele!” Ona öyle bir haber ver ki, eseri üzerinde görülebilsin.

8 ﴿