74

Rahmetini, dilediğine tahsis eder. Allah büyük lütuf ve inayet sahibidir.' Bu ikisi de, daha önce geçenin kapsamış olduğu şeye eklemede bulunmak içindir. Şöyle ki: Yahudileri bu düşünceye iten, onların kıskançlığıydı.

Esmaî şöyle anlatır: ” 120 yaşına gelmiş bir arap gördüm. Ona, ömrünü uzatan şeyin ne olduğunu sordum. 'Hasedi bıraktım ve bâkî kaldım' cevabını verdi."

Denildi ki: ”Şunlarda hasetçinin özelliklerindendir: Gördüğünde dalkavukluk eder, uzaklaşınca gıybet eder ve bir belayla karşılaşınca sövüp sayar." Şair de şöyle der:

Allahü teâlâ bir fazileti yaymak dilediğinde,

Bu iş için kasetçinin dilini vasıta kılar.

Eğer ateş, kendisine komşu olanla tutuşmasaydı,

Odunun güzel kokusu bilinmezdi.

Haset, nefsin yerilen huylanndandır. Tevhid, zikir ve Cebbar olan Allah'ın eserlerine bakarak, o kötü huyları yok etmek gerekir. İnsanların, bilgi, amel ve buna benzer diğer faziletli sıfatlanndakı makamlarının farklı olması, onlar için rahmettir. Bu farklılık, aziz ve alîm olan Allah'ın takdiridir. Allahü leala, Kitabında kıskançları şu şekilde yermiştir: ”Yoksa Allah'ın, lütfundan insanlara verdiklerini onlardan kıskanıyorlar mı?" (Nisa: 54) Gıbta ise, övülen bir huydur. Allah bizleri, şerefli sıfatlarla ve lâtif ahlâkla süsleyip haset ve bugzetmekten uzak kılsın.

74 ﴿