149

Eğer söz veya davranışlarla ilgili

bir iyiliği açıklar veva onu gizlerseniz, yahut bir kötülüğü affederseniz, şüphesiz Allah da çok bağışlayan ve her şeye gücü yetendir. Burada, iyiliğin açıklanıp veya gizlenmesi ile söze başlanması, bağışlanma için giriştir. Buna ”Allah çok bağışlayıcıdır ve her şeye gücü yeter" ifadesi delildir. Bu ifadeden anlaşılmaktadır ki asıl olan cezalandırmaya gücii varken, bağışlamaktır. Allah'ın, hesap sorup intikam almaya gücü var. İsyancılara hesap sormak O'na zor gelmez. Fakat O, bağışlayıcıdır. Sizin de, Allah'ın bu kanununa uymanız gerekir. Âyet-i kerimede, haksızlığa uğrayan kimsenin bağışlaması teşvik edilmektedir. Bağışlamayabilir de. Fakat bağışlarsa, güzel bir iş yapmış, üstün bir ahlâk örneği olmuştur.

Biliniz ki Allahü teâlâ, fenalık ve çirkinliklerin açığa vurulmasını hiç sevmez. Ancak, haksızlığa uğrayan kimse, bunu belirtebilir.. Kendisine yapılan hilenin, uğradığı zarar ve haksızlığın etrafa duyurulması caizdir. Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem): ” Günahkâr kimsenin günahını anlatın ki, insanlar ondan sakınsınlar" buyurmuştur.

Kötülüklerin birçoğu sözle olur. Dilin kendisi küçük ama günahı büyüktür. Hadiste: ”Belâ, konuşmaya bağlıdır" buyurulur.(98) Yani belânın vekili, konuşma organı olan dildir.

Anlatıldığına göre, bir gün İbn Sikkît'le, Halife Mütevekkil birlikte otururken, Mütevekkü'in iki oğlu Mıı'tez ve Müeyyed yanlarına gelmişler. Mütevekkil: ” Söyle bakalım! Senin için bu çocuklarım mı, yoksa Hasan ve Hüseyin mi daha sevgilidir? diye sormuş. O da: ” Allah'a yemin ederim ki, Hazret-i Ali'nin hizmetçisi olan Kanber, senden ve çocuklarından daha hayırlıdır" demiş. Bunun üzerine halife: ” Bu adamın dilini kesin" diye emretmiş. Onlar da kesmişler ve öldürmüşler. Ne gariptir ki, daha önce İbn Sikkît, Mu'tez ve Mütevekkil için bir şiir söylemişti. Bu şiirde, insanların başına gelen şeylerin, ayaklan yüzünden değil de, dilleri sebebiyle olduğunu, bildirmişti:

Gencin başına gelen dilinin sürçmesindendir,

Ayaklarının kaymasından dolayı değildir.

Sözde sürçmesi, gencin başını götürür.

Ayak sürçmesi ise, zamanla iyileşir.

149 ﴿