YÛSUF SÛRESİ

Mekke devrinde nazil olmuştur, 111 âyettir.

Allahü teâlâ bu sûrede Yûsuf (aleyhisselâm)'un kıssasını zikretmiştir. Çünkü Yûsuf (aleyhisselâm), kardeşlerinin kendisine duyduğu çekememezlik, kuyuya atılma ve hapise konma gibi belâlarla imtihan olundu. Bunun üzerine Allahü teâlâ Cebrail (aleyhisselâm)'i gönderdi. Böylece kendisini Ünsiyet ve Huzur Makâmı'na ulaştırmak suretiyle teselli etti ve içinde bulunmuş olduğu o büyük musibetleri birazcık olsun hafifletti. Daha sonra kendisine kuvvet, izzet ve saltanat verdi. Böylece değişik zorluk ve sıkıntılardan sonra temize çıkmış oldu. Bunun için kim Yûsuf sûresini okumaya devam eder ve içerisindeki hikmetleri düşünürse Yûsuf (aleyhisselâm)'un ulaşmış olduğu sevinç ve sürür mertebelerine ulaşır. Tıpkı İbn Ata'nın dediği gibi: ”Gam ve keder içinde olan herhangi bir kimse, Yûsuf sûresini işitince mutlaka rahatlar."

Yahudi âlimlerinin, müşrik ileri gelenlerine şöyle dedikleri rivayet edilir: ”Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem)'e Yâkuboğullaımm Şam'ı bırakarak Mısır'a yerleşme sebebini ve Yûsuf (aleyhisselâm)'un kıssasını sorun." Onlar da bu soruyu Peygamberimize yönelttiler. Bunun üzerine Yûsuf Sûresi indi.

1

Elif, Lâm, Râ... Yani, Ben Celâl sahibi Allah'ım; sana Yûsuf (aleyhisselâm)'un bu kıssasını sorduklarını görür ve işitirim... Âyetteki bu harflerin şu anlama geldiği de söylenir: Ben celâl sahibi Allah'ım; kardeşlerinin Yûsuf (aleyhisselâm)'a karşı yaptıkları kötülükleri ve onunla olan muamelelerini görürüm. Buradaki ”Elif, Lâm, Râ"dan ibaret olan Hurûf-u Mukattaa'nın, müşriklerin günlük yaşantılarında kullandıkları harflerin aynısı olmasına rağmen, Kur'ân-ı Kerîm gibi mucizevî bir kitap yazmaktan âciz kalacaklarını belirtmek amacıyla, kendilerine yüce Allah tarafından meydan okuma babından bu şekilde vahyedildiği de söylenmektedir.

Bu sûre,

apaçık Kitab'ın yâni Kuranın

âyetleridir. Onun yüce Allah katından gönderildiği ve mucize bir kitap olduğu apaçık ortadadır. Yahut: ”İçerdiği hüküm, kânun, mülk ve melekût sırları, kâinatın ilk defa yaratılışıyla, âhiret hayatının yaratılışındaki sırlar gibi daha birçok hikmet, marifet ve kıssaları açıkça belirtmektedir" anlamına gelmektedir.

1 ﴿