2

Allahü teâlâ

melekleri... Yani Cebrail'i... Çünkü bir tek kimse, eğer yaptığı iş itibariyle önemli bir durumdaysa, onun gücünü yüceltmek için çoğul olarak isimlendirilir. Burada Cebrail'den ”melekler" şeklinde bahsedilmesi gibi. Ayrıca, Cebrail ile birlikte, vahyin korunması için yanında bulunan bir başka melek de kastedilmiş olabilir.

Kullarından dilediğine yani buna ehil olanlara

emrinden yani vahiy Allah'ın emirlerinden bir ruhtur.

Ruh ile yani vahy ile -ki, Kur'an da bu vahiydendir--, vahy ölü kalplere hayat verdiği ya da, dinî açıdan bedendeki ruhun yerini tuttuğu için burada ruhtan kasıt vahiydir.

İndirip: '(İnsanları) uyarın. Burada muhatap olan, kendilerine melekler yani Cebrail vasıtasıyla vahy gönderilen peygamberlerdir. Burada emreden Allah (celle celalühü) ve Allah'ın emrini ileten ise meleklerdir. ”el-İnzar" ise, uyarmak, bildirmek demektir: ”Ey Peygamberler insanlara bildiriniz" anlamındadır. Hiç şüphesiz şu konuyu, şu gerçeği bildirin ki

Benden başka hiçbir ilâh yoktur. Bu söz bir taraftan Allah'ın birliğini ifade ettiği gibi diğer taraftan bununla müşrikler korkutulmaktadır. Zira onlar, Allah (celle celalühü)'ın yüce zatına mütenasip olmayan benzerlikler ve ortaklıklar isnat etmekle ona şirk koşmakta idiler.

Benden korkun' benim azabımdan korkunuz

diye emretmektedir.

Bu âyette, meleklerin, Allah'ın kitap ve mesajlarını ulaştırma konusunda Allah ile peygamberleri arasında bir aracı olduklarına ve onlara vahyi indirdiklerine işaret vardır.

2 ﴿