SEBE' SURESİ

Mekke devrinde nazil olmuştur. 54 âyettir.

1

Hamd, her türlü övgü ve şükür

göklerde ve yerde bulunanların hepsi yani bütün varlıklar, yaratmak, yok etmek, hayat vermek ve öldürmek yönünden; varlık, mülk ve tasarruf açısından sadece

kendisinin olan Allah'a mahsustur. Bu sebeple hamcî, sadece O'na mahsustur. Başkasının bunda hissesi yoktur. Çünkü yaratan ve her şeye malik olan O'dur. Burada, kullara nasıl hamd edecekleri öğretilmektedir.

Âhirette de hamd O'na mahsustur. Bu ifade ile dünyevî hamdin Allah'a ait olduğu beyan edilmesinin ardından uhrevî hamdin de yine O'na ait olduğu bildirilmektedir.

Denilmiştir ki,; cennetlikler altı yerde Allah'a hamd edeceklerdir:

1. ”Ayrılın bir tarafa bugün ey günahkârlar!" (Yâsin: 59) diye seslenildiği zaman, mü'minler inkarcılardan ayrıldıklarında şöyle derler: ”...Bizi zalimler topluluğundan kurtaran Allah'a hamdolsun." (Mü'minûn: 28)

2. Sırat köprüsünü geçtikleri vakit. O zaman şöyle derler: ”Bizden tasayı gideren Allah'a hamdolsun..." (Fâtır: 34)

3. Cennet kapısına yaklaştıkları ve cennete baktıkları zaman şöyle derler: ”...Bizi buna kavuşturan Allah'a hamdolsun..." (A'raf: 43)

4. Cennete girdikleri ve melekler onları selâmla karşıladıkları vakit. O zaman derler ki,: ”Bizden tasayı gideren Allah'a hamdolsun. Doğrusu Rabbimiz çok bağışlayan, çok nimet verendir. Lütfuyla bizi gerçek ikamet evine (cennete) yerleştiren O'dur..." (Fâtır: 34,35)

5. Yerlerine yerleştikleri zaman. O vakit şöyle derler: ”Bize verdiği söz de sadık olan ve bizi dilediğimiz yerde oturacağımız bu cennet yurduna vâris kılan Allah'a hamdolsun..." (Zümer: 74)

6. Her yemekten sonra. O anlarda şöyle derler: ”Hamd, âlemlerin Rabbi Allah'a mahsustur." (Fâtiha: 2)

O, din ve dünya işlerini sağlam yapan ve onları hikmet ve maslahatın gerektirdiği, şekilde plânlayan ve organize eden

hikmet sahibidir, her şey den haberdardır. Eşyanın iç yüzünü ve sırlarını çok iyi bilendir. Allahü teâlâ bunun ardından, her şeyden haberdar olduğunu beyanla şöyle buyurmuştur:

1 ﴿