FATİHA SÛRESİ

1

Fatiha sûresi, İmam-ı Mücâhid'e göre Medine'de, Ebü Salih İbn Abbas'a göre Mekke'de, bazılarına göre bir kısmı Mekke'de, bir kısmı da Medine'de inmiştir.

İmam-ı Fakîh Ebu'l-Leys (radıyallahü anh) Ebû Hüreyre'den rivayet ederek demiştir ki: Hazret-i Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem), Kur'an'da bir süre var ki Allah onun gibisini hiç bir peygambere vermedi. İbn Kâ'b, «O hangi sûredir, yâ Resûlâllah?» diye sorunca Peygamberimiz: «Namazda okuduğun Ümmü'l-Kur'an'dır, Allah dört kitapta bunun gibi bir süre daha indirmemistir. Dört kitapta bunun benzeri yoktur. Bu sûreye 'Seb'ul-Mesânî' de denir ki, Allahü teâlâ bunu bana verdi, buyurmuştur- (Buharı). Nitekim Kur'ân-ı Kerim'de buyurulmuştur:

«Yemin olsun ki, biz sana (namazın her rek'atında) tekrarlanan yedi (âyet-i kerime)'yi ve şu büyük Kur'ân'ı verdik» (Hıcr: 87).

Yâ Muhammed, biz sana yedi âyet ve Kur'ân-ı Azimüşşan'ı verdik. Müfessirlerin çoğu «Seb'ul-Mesâni'nin namazın her rekatında okunduğu için Fatiha sûresi olduğunu söylemişlerdir. Seb'ul-Mesâni'nin Fatiha sûresi olmadığını söyleyenler de vardır Bu surenin hikmetleri çoktur. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): «Her gün evinde Fatiha ile ihlâs sûresini okuyanı, Yüce Allah fakirlikten kurtarır, bereketini artırır. Fatiha çeşitli rahatsızlıklara - Allah rızası için - okunursa şifadır» buyurmuştur.

İbrahim Teymî (radıyallahü anh): Fatiha sûresinin bin açık, bin de gizli hikmeti vardır» demiştir.

Müseylemetübnü Kasım (radıyallahü anh) : «Fatiha sûresinde Allah'ın isimlerinden beş isim vardır. Bunlar «lillâhi, Rabbi, Errahmâni, Errahimi, Mâliki» dir. Fâtiha'yı okuyan bunların hepsiyle Allah'a dua etmiş olur. Allah'tan ne dilerse verilir» demiştir.

1 ﴿