238

«Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'ın divanına tam huşu' ve tâatle durun.»

Üzerinize farz olan beş vakit namazı zamanında ve tadil-i erkânla kılın. Orta namaza da devam edin, onu ihmal etmeyin. Zira namazı ihmal sahibine itaatsizliktir. Namazlara devam ise sahibine itaattir.

Bazıları, orta namazın, sabah namazı olduğunu söylemişlerdir. Bazıları ise öğle namazı demişlerdir. Bazıları da orta namazdan maksat, ikindi namazı olduğunu bildirmişlerdir. Ulemanın ekserisi de bu görüştedir.

Ebû Yûnus (radıyallahü anh) Hazret-i Aişe (radıyallahü anhâ)'den şöyle rivayet etmiştir: « Hazret-i Aişe Aişe, benden bir Kur'ân-ı Kerim yazmamı istedi ve 'izâ vustâ'ya» geldiğin zaman bana haber ver dedi. Ben de -izâ vusta'ya' gelince ona haber verdim. Kendi eliyle 'vusta» yerine, «salâtül asri» yazdı.»

Aişe validemiz böylece orta namazın ikindi namazı olduğunu belirtmiştir. Peygamberimizin zevcelerinden Hazret-i Hafsa da orta namazın ikindi namazı olduğunu beyan etmiştir.

Hazret-i Ali (radıyallahü anh) şöyle demiştir: -Ben «salâtül-vusta»yı orta namaz zannederdim. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Hendek muharebesinde ikindi namazını geciktirince şöyle dedi: «Kâfirler bizi orta namazından alıkoydu.- O zaman anladım ki, orta namaz ikindidir.»

Allahü teâlâ, mü’min kullarına beş vakit namaz kılmalarını ve özellikle orta namazı da kılmalarını emrederek, onda tembellik etmemelerini ısrarla beyan etmiştir. Zira ikindi vakti iş ve gücün yoğun olduğu bir zamandır, insanların bir çoğu meşgalelerinden dolayı bunu terk etmekte veya namaza karşı tembellik yapmaktadırlar. Yüce Allah insanların dikkatlerini bu noktaya çekerek namaza kurşı ihmalkar davranmamalarını emretmiştir. Allah rızası için namaz kılın ki, itaat edenlerden ve Allah'ın emirlerini muhafaza edenlerden olun. Yüce Allah kullarına namazda, ayakta çok durmalarını ve huşu' ile namazlarını kılmalarını emretti.

Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)'den hangi namazın daha efdal olduğu sorulduğunda, «kıyamı uzun olan namazdır» cevabını vermiştir.

238 ﴿