33

«Muhakkak Allah, Âdem'i, Nuh'u, İbrahim hanedanını, İmran ailesini âlemlere tercih etti.»

Allahü teâlâ, Âdem, Nüh, İbrahim hanedanına ve îmran ailesine çeşitli özellikler vererek, onları âlemler üzerine tercih etmiştir. Âdem ile Nûh (aleyhisselâm)'u da zürriyetine peygamber göndermiştir, Ve din olarak da onlara İslam'ı vermiştir. Yüce Allah Âdem Peygambere beş özellik vermiştir. Bu özellikler başka peygamberlerde yoktur. Bu özellikler şunlardır:

1. Yüce Hâlık, Âdem (aleyhisselâm)'i en güzel bir biçimde yaratmıştır.

2. Bütün isimlerini ona öğretmiştir.

Melekler ona secde etmiştir.

3. Yüce Allah Âdem'i yarattıktan sonra cennete koymuştur.

4. Âdem (aleyhisselâm), bütün insanlığın babasıdır. Allahü teâlâ Nûh (aleyhisselâm)'a da beş özelik vermiştir:

5. Allahü teâlâ, Nûh (aleyhisselâm)'u insanlığın ikinci atası yapmıştır. Nûh tufanında bütün kâfirler helak olmuş, sadece onun ümmeti kalmıştı. İnsanlık tekrar onun ümmetinden ve oğullarından türemiştir.

1. Yüce Allah, Nûh (aleyhisselâm)'a çok uzun ömür vermiş ve Nûh (aleyhisselâm) dokuz yüz elli sene kavmine peygamberlik yapmış, onları Hakk'a davet etmiştir.

2. Allahü teâlâ, Nûh (aleyhisselâm)'un duasını kabul ederek kâfirleri helak etmiş, ona îman edenleri de boğulmaktan kurtarmıştır.

— Nûh (aleyhisselâm)'u ve ona îman edenleri, düşmanlarının zulmünden kurtardığı gibi, helak olmaktan da kurtarmıştır.

3. Yüce Allah, Nûh (aleyhisselâm)'un şeriatıyla, ondan önceki şeriatın bazı hükümlerini değiştirmiştir. Her ne kadar Nüh (aleyhisselâm)'a Allah tarafından kitap gönderilmemişse de, peygamber olduğu için Allah tarafından bazı hükümler kendisine ilham edilmiştir.

Yüce Mevlâ, İbrahim (aleyhisselâm)e de beş özellik vermiştir:

4. Allahü teâlâ, rivayete göre ibrahim (aleyhisselâm)'in soyundan Âhirzaman Peygamberine kadar bin peygamber göndermiştir.

5. Yüce Mevlâ, İbrahim (aleyhisselâm)'i kendine dost edinmiştir.

1. İbrahim (aleyhisselâm)'i Nemrud'un ateşine yaktırmamış ve onun hilelerinden kurtarmıştır.

2. Yüce Allah, ibrahim (aleyhisselâm)'i bütün beşeriyete imam tayin etmiştir.

3. Allahü teâlâ, onu bir kaç kelime ile imtihan etmiş ve kendisine tevfik ederek imtihanda muvaffak etmiştir. Bunun izahı Bakara sûresinde geçmiştir. Yüce Allah, bu özellikleri bunlara verdiği gibi, İmran ailesine de bazı özellikler lütfetmiştir. İmran ailesinin kim olduğu hususunda bilginler farklı görüşler ileri sürmüşlerdir.

İmam-ı Mukatil'e göre îmran, Hazret-i Musa ile Hazret-i Harun'un babasıdır. Yüce Allah onları İsrailoğullarına peygamber olarak göndermiş ve onların şahsında Tin vadisinde İsrailoğullarına kudret helvasıyla bıldırcın eti ikram etmiştir. Allahü teâlâ bunu hiç bir peygambere vermemiştir.

İmam-ı Kelbî'ye göre, îmran Hazret-i Meryem'in atasıdır. Onun hanımı Hanne'den Meryem dünyaya gelmiştir. Meryem'den de, babasız olarak Hazret-i İsa dünyaya gelmiştir. Bu özellik, hiç bir peygamberin anasına verilmemiştir. Bütün bunlar birbirinin soyundandır ve birbirinin dini üzere gelmişlerdir. Bunların hepsinin getirdiği din İslâm'dır.

33 ﴿