A'RÂF SÛRESİ

Bu sûre-i celile Kur'an-ı Kerim'in 7. sûresi olup, Mekke'dev nazil olmuştur' 206 âyettir. Bazılarına göre 163. âyetten 171. âyete kadar olan kısım Medine'de nazil olmuştur. Akaid, dini hükümler ve bazı peygamberlerin kıssalarının yer aldığı bu sûrede mühim bir mevzu teşkil eden -A'RAF»'a dair âyetler bulunduğu için «A'RAF» unvanını almış ve A'RAF Sûresi diye isimlendirilmiştir.

1

«Elif, Lam, Mim, Sâd.»

Bazı sûrelerin başında bulunan (......) bu gibi harflere «Hurüf-i Mukatta'a- denir. Bu harfler için, dahil olduğu sûrenin adıdır diyenler olduğu gibi, Cenab-ı Hak ile Peygamberi arasında bir şifredir diyenler de vardır.

İbn Abbas (radıyallahü anh) bu konuda şöyle demişty;: «Bu harflerin mânası müteşâbihâttandır. Hurûf-ı Mukatta'a ile neyin kastedildiğini ancak Allahü teâlâ bilir. Bu harflerin her biri bir mânaya delâlet ettiği gibi, Yüce Allah'ın şöyle buyurduğuna da işaret ederler: Allahü teâlâ buyurmuştur ki: «Ben bütün âlemlerin halikıyım. Yerde ve göklerdeki bütün emirleri, hükümleri takdir eden, tanzim eden ve onlara hükmeden benim. Şerikim ve ortağım yoktur. Her mahlûku ana rahminde şekillendiren, var eden, dünyaya getiren ve ruhsat veren benim.»

Bir kısım tefsirciler de şöyle demişlerdir: «Bu harfler kasem harfleridir. Allahü teâlâ bu harflerle and içmektedir. Elif ile Lam

Allah'ın ismine, Mim ile Sâd Allah'ın tasvir ismine delâlet eder. O zaman anlam şöyle olur: Bütün mahlûkatı yaratan, tasvir edip, şekillendiren Allah'tır, Diğer bir görüşe göre ise, Elif, Allah'a, Lâm îsm-i Celâl'e, Mim Muhammed'e, Sâd, Muhammed'in sadâkatına delâlet ederler. Buna göre mâna şöyle olur: Allah birdir, şeriki ve ortağı yoktur. Muhammed sâdıktır, sözünde hilaf yoktur.

1 ﴿