SÂD SÛRESİ

Bu sûre-i celîle Mekke'de Kamer sûresinden sonra nazil olmuştur Kur'ân-ı Kerîm'in 38. sûresi olup seksen sekiz âyettir. Saffat suresinin tamamlayıcısı gibidir. Çünkü bu sûrede de Dâvud ve Süleyman (aleyhisselâm)'ın kıssaları bildirilmektedir. -Sad- harfiyle başladığı için. .Sâd sûresi adını almıştır. Bir ismi da «Sûre-i Dâvud» dur. Bu sûrenin ihtiva ettiği başlıca hususlar şunlardır:

1- Müşriklerin, bâtıl iddialarını reddederek, kendilerini ilzam ediyor.

2- Nuh, Salih, Hûd, Şuayb, Dâvud, Süleyman. Eyyûb, ibrahim, İshak, Yakub, İsmail. İlyesa, Zülkifl ve Âdem (aleyhimüsselâm)in kıssalarına işaret edilmektedir.

3- Allah yolunda Peygamberlerin çektikleri eziyetler ve sonunda nusret-i ilâhiyeye nailiyetleri haber verilmektedir.

4- Kâfirlerin, münafıkların kıyamet günü ne elim bir azaba uğrayacakları anlatılmaktadır.

5- Adem (aleyhisselâm)e meleklerin secde ile mükellefiyetleri, şeytanın ise böbürlenerek bu secdeden kaçınması bildirilmektedir.

6- Kur'ân-ı Kerîm'in nasıl ilâhî bir mev'iza olduğu ilân edilmektedir.

1

«Sâd, O şanlı, şerefli Kur'an'a yemin ederim ki.»

Sâd, Hurûf-u mukattaadandır. Bunların hakiki mânâlarını Allahü teâlâ'dan başkası bilemez. Buna rağmen tefsirciler çeşitli mânâlar vermişlerdir. Bazılarına göre «Sâd»ın mânâsı şudur: Allahü teâlâ vaadinde sadıktır. Sözünde asla hilaf yoktur, iman edip sâlih amel işleyenleri cennet nimetleriyle mükâfatlandırır, etmeyenleri ise cehennem azabı ile cezalandırır. Şer işleyenlere ise günahlarının cezasını çektirir, sonra cennetine koyar.

Bazılarına göre -Sâd- kasemdir. Allahü teâlâ, and içerek «o, şanlı, şerefli Kur'an'a yemin ederim» buyurmuştur. İbn Mes'ud (radıyallahü anh)'a göre ise bunun mânâsı şudur: Ey iman edenler, siz Kur'an'ı tasdik edin. O, Allah tarafından gönderilip, imanı küfürden, hakkı bâtıldan, hayrı şerden, helâli haramdan, iyiyi kötüden ayırdeden bir kitaptır, İmam-ı Dahhak'a göre Yüce Hâlik’ın buyrukları haktır, gerçektir. O'nun sözünde asla hilaf yoktur. Bunun için sûrenin başında «Sâd»a ve şerefli Kur'an'a yemin etmiştir.

1 ﴿