HUCURAT SURESİ

Bu sûre-i celile Kur'an-ı Kerim'in 49. süresidir. Medine'de nazil olmuştur. 18 âyettir. Dördüncü âyette geçen "Hucûrat" kelimesinden dolayı bu ismi almıştır. Sûrenin ihtiva ettiği hususlar şunlardır:

1- Mü’minlerin Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem)'e karşı hürmet ederek ilâhi emre ve peygamberin emirlerine karşı muhalefette bulunmamaları.

2- Peygamberin huzurunda yüksek sesle konuşulmaması ve dışardan da diğer insanlara çağırıldığı gibi kendisine çağrılmaması.

3- Fasıkların sözlerine kulak verilmemesi ve aralarında düşmanlık, dargınlık ve kırgınlık bulunan mü’minlerin arasının sulh edilmesi.

4- Müslümanlara karşı düşmanlık besleyerek sulha yanaşmayanlarla savaşılması.

5- Müslümanlar hakkında kötü zanda bulunulmaması ve alay edilmemesi.

6- Allah katında üstünlüğün ancak takva ile olduğunun bildirilmesi.

1

"Ey iman edenler, Allah'ın ve Resulünün huzurunda öne geçmeyin ve Allah'tan korkun. Muhakkak ki Allah hakkıyle işitendir, bilendir."

Bu âyetlerle Allahü teâlâ mü’minlere İslâm ahlâkını, edebi ve peygambere karşı nasıl davranılacağını öğreterek "Ey iman edenler, Allah'ın ve Resulünün huzurunda öne geçmeyin ve Allah'tan korkun" buyurmuştur. Allah ve Resulünün önüne geçmek, onların emir ve yasaklarını dinlememektir. Peygamberin huzurunda emirlerine muhalefet etmek veya kabul etmemek de böyledir. Çünkü peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) hiç bir şeyi kendiliğinden söylemez, Onun söylediği her şey ilâhi emirdir.

Bu âyetin nüzul sebebindeki hikmet şudur: Bir kurban bayramı günü Allah Resulü, bayram namazını kıldırmadan önce, sahabenin bir kısmı kurbanlarını kesmiş. Namazdan sonra peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) onların kurbanının olmadığını söylemiştir. Bunun üzerine bu âyet nazit olmuştur. Mesruk (radıyallahü anh)'un rivayetine göre, ramazanın şek günü hakkında nazil olmuştur" diyerek olayı şöyle nakletmişim "Ramazanın girip girmediğinin kesin olarak bilinmediği bir şek günü biz Hazret-i Aişe'nin yanında idik. Bize süt ikram edildi, ben oruçlu olduğumu söyledim, Hazret-i Aişe "şek günü oruç tutmak yasaklandı bilmiyor musun?" diyerek bu âyeti okudu. Bu rivayetlerden de anlaşılıyor ki, Allah ve Resulü bir şeyi emretmeden veya yasaklamadan mü’minlerin yapması caiz değildir.

1 ﴿