6

Ve en güzel olanı (İslam inancını) tasdik ederse.

Âyette geçen ve "En güzel olan" diye tercüme edilen ifadesinden neyin kasdedildiği hakkında müfessirler farklı izahlarda bulunmuşlardır.

Abdullah b. Abbas, İkrime ve Mücahid'den nakledilen bir görüşe göre "En güzel olan"dan maksat, "Harcananın yerine Allah'ın vereceği şey"dir. Buna göre âyetin manası şöyledir: "Kim, harcananın karşılığının verileceğine inanırsa."

Dehhak, Ebû Abdurrahman ve Abdullah b. Abbas'tan nakledilen diğer bir görüşe göre "En güzel olan"dan maksat, "Lailahe İlallah" "Allah’tan başka ilâh yoktur." ifadesidir.

Mücahid'den nakledilen başka bir görüşe göre "en güzel olan" ifadesinden maksat, cennettir.

Katatle'den nakledilen diğer bir görüşe göre "En güzel olan" ifadesinden maksat, Allah'ın vaadettiği güzel mükafaatlardır.

Taberi, bir önceki âyetin, infak edenleri zikretmesi dolayısıyla bu âyetinde "Allah yolunda infak edilen şeylerin karşılığının verileceğine inanma" şeklinde izah edilmesinin daha uygun olduğunu söylemiş ve

birinci görüşü tercih etmiştir.

Allah yolunda infak edilen malın yerinin doldurulacağı hususunda Ebü Hureyre (radıyallahü anh) Resûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem)in şöyle buyurduğunu Rivâyet etmektedir:

"Kulların sabahladığı hiçbir gün yoktur ki onda iki melek inmiş olmasın. Onlardan biri: "Ey Allah'ım, sen infak edenin verdiği şeyin yerini doldur." der. Diğeri ise "Ey Allah’ım sen, cimrinin malını telef et." der. Buhari, K.ez-Zekat, bab: 27

Bu âyet-i kerime’nin Hazret-i Ebubekir (radıyallahü anh) hakkında nazil olduğu Rivâyet edilmektedir.

6 ﴿