RA'D

Bu Ra'ıd sûresi : Hasen, Ikrime, Atâ, kavillerinde Mekkîdir. Ancak Atâdan (.........) ve gayrısından (.........) -ilâ- (.........) âyetlerinin istisnası menkuldür. İbn-i Abbas, Kelbî, Mukatil, katâde kavillerinde Medenîdir. Ancak İbn-i Abbas ve Katâde (.........) den iki âyeti ve bir rivayette (.........) âyetini istisnâ etmiş ve Mekkede nâzil oldu demişlerdir. (Ebû Hayyan, Bahir ). Keşşaf «muhtelefün fih» demiş, Kazı beyzavî ve Ebû ssüud (.........) demişler, Fahruddîni razî mekkî olmasını tercih ile beraber Esammın tefsirinde (.........) den maadası bil'icma' medeniyyedir» dediğini de kaydeylemiştir.

Âyetleri : - Kırk üç

Kelimeleri : - Sekiz yüz elli beş

Harfleri: - Üçbin beşyüz altı

Fasılası : - (.........) Harfleridir.

Bu sûre (.........) âyeti celilesinde «ra'd» zikr olunması ve bu mazmun üzere makamı inzarda nâzil olması hasebile bu ismi almıştır. Bu suretle ekser nasın iymansızlığından bahs ile Sûre-i «Yusüf» ün hatimesinde zikri geçen (.........) âyetinde icmal edildiği üzere Göklerde ve Yerde herkesin nazarına çarpıp duran ba'zı âyatı tekvîniyye ve delâili akliyyeyi ıhtar eden bu Sûrenin işaret olunduğunu vechile makabline münasebeti pek aşikârdır : (.........)

1

İşte bunlar sana o kitabın âyetleri ve sana rabbından indirilen haktır, ve nasın ekserisi îman etmezler

(.........) Allahü a'lemü bimuradih («Bakare» ve «Yunüs» sûrelerinin başına bak) bunda da İbn-i Abbastan şöyle bir te'vil nakl edilir: (.........) : ben Allah, bilir ve görürüm. Sûrenin ismi ve hece harflerine işaret olması kavline göre biz burada da şu ma'nâyı ta'kıb edelim: elif lâm mim ra (.........) işte onlar - o hece harfleri veya bu Sûre (.........) kitab âyetleridir. - Ayrı ayrı münferiden mülâhaza olundukları takdirde hiç bir ma'nâsı yok gibi zannolunan o harfler, o sesler Allah tarafından kendilerine verilen şekli nazım ve terkib ile ma'nâlı ma'nâlı bi takım kelimeler teşkil ederek kitabı hakkın mazmununa delâlet eden ve bâtını zâhire çıkaran açık deliller, zâhir alâmetler, sarih ve kat'î beyyineler olur ve bu harflerden müteşekkil olan bu Sûre de kitabı ekmel olan Kur’ân’ın Semavât ve Arzda gafillerin üzerinden geçip de görmedikleri âyâtı ilâhiyyeyi gösteren bir takım âyetleridir. (.........) Ve rabbından sana indirilen tamamen haktır. -Hakikaten vakıa mutabıktır ya Muhammed (.........) ve lâkin nâsın ekserîsi îman etmezler - hak olduğuna inanmazlar. (.........)

(.........)

1 ﴿